Inte en skattekrona ska gå till extremister
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-15
Debattören: Stoppa bidragen till de som hatar demokratin
DEBATT. Till det demokratiska samhällets egenskaper hör en frihet även för demokratins kritiker att yttra sig och organisera sig.
Men det är inte en mänsklig rättighet för de som hatar demokratin att ta emot pengar från samma demokrati som de bekämpar. Vi måste sluta finansiera folkmordsförespråkare och fascister.
Då krävs att stat och kommuner går från slapphänthet till styrning när det gäller vilka organisationer som tar emot skattepengar.
De senaste dagarna har det kommit rapporter om organisationer där företrädare uttryckt värderingar som är helt oacceptabla i en demokrati, inklusive att på allmän plats uppmana till folkmord.
Dessa föreningar tar emot ekonomiskt stöd från det offentliga, medel vars syfte är att främja det demokratiska samhällets funktion. Det är orimligt.
Principen bakom föreningsstöd utgår ifrån att civilsamhället menar väl. Men att en sammanslutning varken är vinstdrivande eller offentlig gör den inte automatiskt till god. Det finns föreningar som inte respekterar demokratin. De kanske formellt har en demokratisk uppbyggnad och påstår sig vara för människors lika värde, men bakom lyckta dörrar kommer en annan verklighet fram. För dem är slapphänt bidragsgivning en guldgruva för att kunna sprida sina budskap.
Senast i fredags avslöjades ytterligare ett exempel. En polsk förening, Semper Fidelis, med kopplingar till högerextrema rörelser i Sverige, får bidrag samtidigt som man gör främlingsfientliga uttalanden.
På deras Facebook-sida syns till exempel ett bildkollage på en mörkhyad man och en mus med texten: "Ahmed föddes i Sverige, därför är han svensk. Pip föddes i ett stall, därför är han en häst." Organisationen får bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som lyder under demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Bah Kuhnke hör till dem som kritiserat Kaplan (MP) och hans samröre med ultranationalister och extremister. Menar hon allvar med att politiker och stat ska ta avstånd från rörelser som de Kaplan nu åter har beslagits med att umgås med, bör hon inse behovet av att demokratisäkra sitt föreningsstöd.
Ett demokratikriterium måste tas fram som gör att föreningar som inte respekterar demokratin kan upptäckas och stöd avbrytas eller inte beviljas.
Grundläggande principer bör inkludera:
En styrelse utsedd av medlemmarna.
Ett åtagande att ta ställning för demokrati och alla människors lika värde.
Ett åtagande att visa hur man arbetar för jämställdhet mellan kvinnor och män.
Nolltolerans mot företrädare som uttrycker åsikter som uppmanar till våld eller som inte är förenliga med alla människors lika värde. Sådana företrädare måste lämna sina uppdrag.
En granskning av de bidrag som redan i dag betalas ut via MUCF och Nämnden för statligt stöd till trossamfund, bör dessutom göras av till exempel Riksrevisionen.
Stockholms stad hör till dem som betalar ut mångmiljonbelopp till föreningar både via stadsdelsnämnderna och facknämnder. Överblick över vilka som kan få eller hur uppföljningen ska gå till saknas. Även i Stockholms stad måste nu en granskning ske av de föreningar som tar emot stöd och ett demokratikriterium tas fram.
När stat och kommun ägnar sig åt bidragsgivning måste det vara glasklart vilka krav man ska uppfylla och hur granskningen ska ske. Annars finns en risk att välmenande beslut blir till intäktskällor för den som vill uppvigla till hat eller till den som vill rekrytera till extremistiska miljöer.
Vi måste sluta vara naiva. Inte en skattekrona ska gå till extremister.
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, Stockholms stad (L)
Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.