Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

LO-förbunden tystar svensk arbetarklass

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-07-18

Sven Pernils: Odemokratiskt att utesluta Sverigedemokrater

Demokratin har en styrka framför andra styrelseskick. Den låter idéer och tankar flöda fritt och tillåter var och en att peka på de problem man ser och hindrar ingen från att föreslå lösningar. Genom detta blir demokratin levande. Genom att diskussionen är fri, hittar demokratin fram till de lösningar som behövs och blundar inte för de problem som människor upplever. Genom att alla tillåts delta riskerar man inte att viktiga poänger förblir osagda eller att insiktsfulla röster tystas.

Den svenska fackföreningsrörelsen är stark. Organisationsgraden är hög och lagstiftningen gynnar det förbund som lyckas bli kollektivavtalsbärande på en arbetsplats. Många, framförallt arbetare upplever det som nödvändigt att vara ansluten. Man upplever att man inte klarar sig utan tryggheten det innebär.

Flera LO-förbund, däribland Svenska Transportarbetareförbundet, har som policy att utesluta arbetare som företräder ett av riksdagspartierna. Inte mindre än 12 av 14 LO-förbund utestänger SD-företrädare från förtroendeuppdrag. I teorin äger alla medborgare samma grundlagsfästa rätt till yttrandefrihet. I praktiken har LO-förbundens hållning inneburit att tiotusentals svenska arbetare förvägras detta: De svenska arbetarna måste välja mellan ett politiskt engagemang och facklig trygghet. Inom exempelvis Transportarbetareförbundet räcker det med att man utrycker sympati för Sverigedemokraterna för att uteslutas.

För många innebär detta en omöjlig uppoffring. Man kanske har en familj att försörja och behöver det stöd ett fackförbund kan ge. Man tvingas välja mellan facklig organisering och rätten att ha en politisk uppfattning. Resultatet blir att dessa arbetare tystas. Svenska arbetare måste ha samma rätt till yttrandefrihet som alla andra, inte bara i teorin men i praktiken: Den fackliga tryggheten uppfattas av många som så pass viktig att man inte kan ge upp den. Istället håller man inne sina åsikter. Ledningen för LO-förbunden väljer att använda sina respektive förbunds monopolställning på arbetsplatserna för att tysta företrädarna för det parti som på sikt kan utmana Socialdemokraterna. Det är vad denna strid handlar om. De gamla socialdemokratiska maktstrukturerna utmanas och slår tillbaka med all sin kraft. De borde skämmas, för vad de gör är att profitera på arbetarens utsatta situation. Fackföreningsrörelsen grundades för att stärka arbetarnas rättigheter. Inte för att beröva oss vår rätt till en egen politisk uppfattning.

Sven Pernils

Ordförande fackförbundet Löntagarna