Vi måste prata om förföljelsen av kristna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-16

I Sudan har sharialagar gällt sedan 1983 och enligt dem ska konvertiter straffas med döden.

Den 27-åriga Mariam Yahya Ibrahim, som är gravid i åttonde månaden, och som nu dömts till döden genom hängning av en sudanesisk domstol för att ha lämnat islam och blivit kristen, är bara en i raden av kristna som riskerar förföljelse i Sudan. Enligt U.S. Commission on International Religious Freedoms (USCIRF) rapport för 2014 fortsätter Sudan under president Omar al-Bashir ”att engagera sig i systematiska, pågående och flagranta kränkningar av religions- och övertygelsefriheten". Handlingar som betraktas som "oanständiga” och "omoraliska" straffas enligt en strikt shariatolkning med prygel och amputationer, enligt rapporten. Det gäller både muslimer och icke-muslimer.

Även om förföljelsen av kristna växer i muslimvärlden är den inte begränsat dit. Flest kristna riskerar förföljelse av kommunistiska regimer som Kina och Nordkorea, som också är det land där förföljelsen är värst. En färsk FN-rapport beskriver hur Nordkoreas säkerhetsdepartement gör långtgående insatser för att identifiera kristna: ”Kristna förhörs under längre perioder, vanligtvis under tortyr, i försök att identifiera andra medlemmar som tillhör de underjordiska kristna kyrkorna”.

Sydasiatisk religiös nationalism är en annan drivkraft. Till exempel misshandlar hinduradikala grupper i Indien kristna och bränner kyrkor. I delstaten Orissa år 2008 dödades hundratals kristna och omkring 50 000 drevs från sina hem. I januari i år ledde extremistiska buddhistmunkar i Sri Lanka attacker mot två kristna kyrkor och satte eld på ett bönecenter. USCIRF rapport för 2014 lyfter även fram Sydasien som där religionsfriheten sjunker.

Samtidigt är det svårt att uppnå en exakt dödssiffra.

Den populära siffran 100 000 dödade kristna årligen, framtagen av Center for the Study of Global Christianity, i Massachusetts, behöver problematiseras. Inte bara troende som dör i förföljelsesituationer räknas nämligen in. Inbördeskriget i Kongo-Kinshasa, då omkring fyra miljoner människor dog mellan 2000 och 2010, tas med. Tidigare har folkmordet i Rwanda år 1994 räknats in.

Påståendet att 80 procent av all religiös förföljelse drabbar kristna har felaktigt kopplats till den tyska människorättsorganisationen International Society for Human Rights (ISHR). Till Svenska Missionsrådet säger dock ISHR:s ordförande att statistiken inte kommer från dem. Istället anser de att underlaget för att göra en exakt uträkning är otillräckligt.

Thomas Schirrmacher vid International Institute for Religious Freedom, som bjudits in att granska Open Doors World Watch List 2014, uppskattar dödsfallen till omkring 7000 per år. Open Doors första lista över de tio länder där kristna utsätts för mest våld räknar 5479 dödsfall mellan 1 november 2012 och 31 mars 2014 (Nordkorea är inte med då man inte kan få fram en korrekt summa). Paul Marshall vid Hudson Institute Center for Religious Freedom, ger dock rekommendationen att undvika dödssiffror helt och hellre tala om hur många som riskerar förföljelse, vilket han uppskattar till cirka 200 miljoner kristna i 35 länder.

Enligt det religiöst obundna och politiskt oberoende Pew Research Center har kristna dock trakasserats vid olika tidspunkter mellan juni 2006 och december 2012 i 151 länder, fler länder än någon annan religiös grupp.

Bakom statistiken finns människor av kött och blod, vilket kräver både politisk handling och vår uppmärksamhet.

Sedan i februari tvingar milisen Islamiska staten i Irak och Levanten (ISIS) de kristna i den syriska staden Raqqa att konvertera eller betalar en avgift i guld. Om de vägrar väntar ”svärdet”.

I Pakistan väntar fembarnsmamman Asia Bibi, som dömts till döden för hädelse, fortfarande på möjligheten att överklaga sitt fall. USCIRF identifierar 33 personer – både kristna och muslimer – som antingen inväntar avrättning eller avtjänar ett livstidsstraff för hädelse i Pakistan.

Om dessa människor – och sudanesiskan Mariam Yahya Ibrahim - må vi fortsätta berätta.

Peter Paulsson

Jacob Rudolfsson