Klart idrott och politik hör ihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-11-19 | Publicerad 2013-11-18

Debattörerna: Idrottsrörelsen måste stå upp för mänskliga rättigheter inför VM

I dag besannas förhoppningsvis alla svenskars dröm om att se svenska herrlandslaget i fotboll ta sig till VM i Brasilien 2014.

Alla har drömmar, också de migrantarbetare som just nu bygger arenorna inför fotbolls–VM i Qatar. De drömde om en bättre framtid, skrev på ett kontrakt i sina hembyar i Indien, Nepal, Filippinerna och Bangladesh. De tog farväl av sina familjer för att ta arbete i Qatar.

Den brutala verkligheten är att de exploateras i ett raffinerat jobb-trafficking–system där de tvingas lämna ifrån sig sina pass, erbjuds undermåligt boende och får jobba extremt långa dagar.

De riskerar livet inte bara på jobbet utan också i boendet. Arbetarna delar rum med upp till tolv andra, har gemensamt kök och några få toaletter på sammantaget 500 personer. Sjukdomar sprids, epidemier bryter ut och dödsiffrorna stiger för varje dag. Så ser den brutala vardagen ut för Qatars dryga 1,2 miljoner migrantarbetare.

Detta var, när det blev känt, en världsnyhet för många. Men inte för FIFA:s högsta ledning och styrelse som beslutade att Qatar skulle få arrangera VM 2022. De visste att det var extremt varmt i landet under sommaren och valde att bemöta kritiken om väderleken, samtidigt som de teg om det faktum att arbetare dör varje vecka och att mänskliga rättigheter inte existerar ens på pappret.

Qatar kan göra något åt detta. Landet är ett av världens allra rikaste, näst rikast räknat per capita. FIFA kan sätta nödvändig press på landet och kräva omedelbara åtgärder. Qatars arbetsmarknadsminister bemöter kritiken med att landet jobbar för att förbättra lagstiftningen. Bra, men var finns de direkta åtgärderna? Varför inte omgående besluta att grundläggande mänskliga rättigheter ska gälla alla i Qatar.

Svenska idrottsrörelsen med Riksidrottsförbundet, SOK och Svenska Fotbollförbundet står inte heller utan ansvar i detta. Det är uppseendeväckande hur de fortsätter hävda att idrott och politik inte hör ihop. Det är klart det hör ihop! Mänskliga rättigheter är en högst politisk fråga och det kan inte den svenska idrottsrörelsen fortsätta att ducka för.

Vår dröm lever. Vi vill att Sverige tar sig till fotbolls-VM i Brasilien. Vi vill att Sverige tar många guld i OS. Men vi vill inte sitta på läktaren eller i soffan och påminnas om att såväl den globala- som den svenska idrottsrörelsen inte tar sitt ansvar för grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter.

Ni får gult kort nu och vi hoppas slippa ta fram det röda.

Vi kräver att FIFA sätter press på Qatar genom att:

Raticifera ILO-konventioner om grundläggande internationella fackliga rättigheter, till exempel rätt att organisera sig och möjlighet att inspektera arbetsplatserna och involvera de anställda.

Avskaffa Kafalasystemet och förbjud arbetsgivare att ta migranternas pass samt förhindra jobbmäklares möjlighet att profitera på de migrerande arbetarna.

Skriva alla anställningskontrakt och information på migranternas hemspråk.

Inför möjlighet till sanktioner mot arbetsgivare som inte sköter sig.

Att internationella idrottsfederationer inför kontrakt med värdländerna där grundkonventionerna framgår och säkerställs i samband med spelen.

Vi kräver att svenska idrottsrörelsen:

Tar ställning för grundläggande mänskliga rättigheter och aktivt driver frågorna inom sina respektive internationella federationer såsom IOK, FIFA, UEFA och andra.

Driver påverkan och utbildning internt i sina organisationer och att svensk idrottsrörelse tar ansvar på hemmaplan för att öka kunskapen och medvetenheten hos idrottsförbund och klubbar.

Vi kommer att fortsätta sätta fokus på mänskliga rättigheter och göra vad vi kan för att stoppa rovdriften på människor världen över. Vi hoppas att såväl den globala som den svenska idrottsrörelsen kommer till samma slutsats. Det handlar i slutändan om människoliv. Hur många fler ska dö innan idrottsrörelsen börjar ställa krav?

Johan Lindholm

Jonas Wallin

Hans Öhlund

Per-Olof Sjöö

Mikael Johansson

Janne Rudén