Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vi uppmanar fler att följa H&M:s exempel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-10-07 | Publicerad 2013-10-04

Handels och Metall: Vi måste stoppa dödsfällorna i klädindustrin

Fabriksras  Minst 1127 personer omkom när textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh kollapsade i arpil i år.

Fabriksbyggnader kollapsar, fabriksbränder härjar, arbetsdagar om 10-12 timmar för 250-300 kronor i månaden och i praktiken förbud mot att organisera sig. Det är den verklighet många arbetare i textil- och konfektionsindustrin i världen lever i.

Minst 1 127 arbetare omkom och 2500 skadades i en av de absolut värsta industrikatastroferna någonsin när byggnaden Rana Plaza kollapsade i Savar, Bangladesh, i april i år. En vecka efter katastrofen i Savar dog 8 personer i en brand på en konfektionsindustri i Mirpur, Bangladesh. I maj 2013 rasade taket in på en skofabrik i Kambodja. Minst 3 arbetare dog och 50 personer stängdes inne i rasmassorna. Närmare 300 arbetare brann inne då en textilfabrik utanför Karachi, Pakistan, brann hösten 2012. Byggnaden i Savar inrymde textil- och konfektionsindustrier trots att den inte var avsedd för det. Dagarna före katastrofen hade den utdömts och myndigheterna krävde att den skulle stängas. Trots det beordrade arbetsgivarna fortsatt arbete i dödsfällan.

Västerländska klädföretag har ofta ambitiösa krav på goda arbetsvillkor hos sina leverantörer. Trots det utsätts arbetstagare dagligen för exploatering, trakasserier och en arbetsmiljö där de riskerar sina liv.

Förhållandena är förfärliga, men paradoxalt nog inger den hemska katastrofen i Savar ett visst hopp. Efter katastrofen har runt 90 internationella klädföretag undertecknat ett avtal med de globala fackliga organisationerna Industri All Global och UNI om samarbete för att förbättra brand- och byggnadssäkerheten i Bangladesh. Det är dessutom en styrka att FN:s arbetsmarknadsorgan, ILO, kommer att delta i arbetet med att förverkliga avtalet.

Glädjande nog intog H&M en ledande roll bland företagen i arbetet med att få till stånd avtalet. Andra svenska företag som senare anslutit sig är KappAhl och Hemtex. Även Lindex, välkänt på den svenska marknaden, har skrivit under.

Vi är dock besvikna över att många välkända svenska företag som importerar kläder och textilier från Bangladesh och andra utvecklingsländer valt att ställa sig vid sidan av avtalet. 

Vi tänker bland annat på Ikea, MQ, Gina Tricot, Åhléns, Ica, RNB (JC, Brothers&Sisters och Polarn O. Pyret), New Wave Group, Stadium, Intersport, Team Sportia, Ge-Kås i Ullared, Ellos, Joy Shop, och Cellbes. Vi har bland andra också frågat Coop om de importerar textilier och kläder från Bangladesh, men de har inte svarat.

Att ställa sig vid sidan av avtalet om brand- och byggnadssäkerhet sänder en märklig signal. Företagen har fina uppförandekoder som om de följs skulle säkerställa väsentligt förbättrade arbetsvillkor inom industrin. Frågan är om man verkligen menar allvar med sina koder om socialt ansvarstagande och goda arbetsvillkor.

IF Metall och Handelsanställdas förbund, tillsammans med våra globala fackliga organisationer, har länge varit engagerade i arbetet med att förbättra arbetsvillkoren i textil- och klädindustrin i världen. Det är ett arbete som vi kommer att fortsätta. Dessutom har vi själva för avsikt att besöka Bangladesh och på plats informera oss om de förhållanden som råder.

I dag, på den fackliga världsdagen för anständiga arbetsvillkor, World Day for Decent Work, uppmanar vi också via brev berörda företag att ansluta sig till avtalet om brand- och byggnadssäkerhet. Därmed utgår vi också från att de gör det.

Vi kan tillsammans bidra till att förbättra arbetsförhållandena. Det är hög tid att företagen ser de anställda och deras fackliga organisationer som en viktig resurs och samarbetspartners för bättre arbetsmiljö, säkerhet och acceptabla anställningsvillkor.

Anders Ferbe

Lars-Anders Häggström