Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rebecca Weidmo Uvell: Gör monarkin en tjänst – tacka nej till apanage

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-06-08

Orimligt att vuxen prinsessa lever på skattepengar

Rebecca Weidmo Uvell.

Prinsessan Madeleine har gift sig. Hon är 31 år, bor sedan flera år tillbaka i New York utan planer på att flytta hem och nu är hon hustru till den förmögne amerikanske finansmannen Christopher O'Neill.

Om hon emigrerar för gott återstår att se, hennes faster och kungens syster prinsessan Birgitta har till exempel inte bott i Sverige sedan 1961, då hon gifte sig med en tysk prins.

Som yngsta barn till kungen har prinsessan Madeleine ingen formell anledning att bo i Sverige och är fri att göra som hon vill.

Nu är det dags för henne att bli vuxen på riktigt och börja försörja sig själv. Giftermålet är ett utmärkt tillfälle för prinsessan att stärka monarkin och kungahusets förtroende och avsäga sig apanaget hon får från kungen. Precis som väninnan prinsessan Märta Louise frivilligt gjorde när hon gifte sig. Att avsäga sig ekonomiskt stöd från skattebetalarna skulle vara en viktig markering gentemot alla de svenskar som stödjer monarkin, för de är fortfarande en klar majoritet. Ett tack för förtroendet och allt stöd prinsessan Madeleine och hennes familj fått genom åren och fortfarande får.

Sveriges kungahus är en av de äldsta i dag existerande monarkierna, minst från 1000-talet. Till skillnad från vad republikanerna brukar hävda är dagens monarki vald och befäst av den representativa demokratin i och med 1974 års regeringsform. Då fråntogs kungen all kvarvarande politisk makt men riksdagen, inklusive kända republikaner som Olof Palme, valde att behålla monarkin som statsskick. Ett statsskick som fortfarande har ett starkt stöd, cirka 70 procent vill behålla den och endast 20 procent vill införa republik, siffror som i princip varit konstanta genom decennier. Trots de olika mediedrev som varit mot framför allt kungen senaste åren. Svenskarna gillar sitt kungahus.

Att vara kunglig är inget vanligt arbete. Det är att genom historia, traditioner och ceremonier representera ett land. Det innebär stora privilegier men också stort ansvar. Prinsessan Madeleine borde nu, precis som sin mycket uppskattade faster prinsessan Christina, representera utan något arvode. Det är inte rimligt och var aldrig meningen att apanaget skulle vara en livstidsförsörjning för vuxna medlemmar av kungafamiljen. Nu finns en ny tronarvinge i och med prinsessan Estelle. Förhoppningsvis får det barnkära kronprinsessparet fler barn, och apanaget flyttas successivt över till nästa generation kungabarn.

Madeleine arbetar sedan flera år för Childhood Foundation och då borde stiftelsen, precis som andra välgörenhetsorganisationer, betala lön för det arbetet från och med nu så att hon kan försörja sig själv, i stället för att skattebetalarna subventionerar gratisarbetet. Genom åren har hon också personligen fått sin beskärda del av kritik i media, som beskyllt henne för att bara shoppa, äta lunch och leva lyxliv. Genom att avsäga sig apanaget skulle prinsessan Madeleine stärka förtroendet för sig själv.

Gör det enda riktiga, prinsessan Madeleine. Gör både dig själv och kungahuset som institution en tjänst. Tacka svenska folket för stödet och tacka nej till fortsatt försörjning.

Rebecca Weidmo Uvell