Mikael Gustafsson (V): EU vill tysta kritiska röster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-02-07

EU-anställda ska "trolla" på nätet för att påverka opinionen

Mikael Gustafsson.

I EU får man inte vara EU-kritiker. Man ska följa, och tycka att åtstramningar och förflyttning av makt från folkvalda till EU-byråkrater är bra. Om man uttrycker skepsis, då ska man bemötas, inte av andra politiker, andra privatpersoner eller tyckare, utan av anställda EU-byråkrater med uppdraget att rensa upp i EU-kritiken på nätet.

Nu är jag väl ändå ute och cyklar, tänker du, men brittiska Daily Telegraph har publicerat information om ett projekt som går ut på att EU-anställda ska "trolla" på nätet. Om de här uppgifterna är sanna är det djupt upprörande och Sverige måste reagera.

EU-eliten tycker dock att det är EU-skeptikerna som "trollar". För att finansiera projektet uppges man budgetera nära 2 miljoner euro för att skanna nätet efter artiklar och inlägg i sociala medier som riskerar att påverka människor att bli EU-skeptiska.

Det verkar framförallt vara valet 2014 man oroar sig för. Om du inför EU-valet läser en EU-kritisk text eller diskussion på nätet och sen ser att någon svarat på den med att vara positiv till EU, kan du alltså inte vara säker på att det är en privatperson som skriver, det kan lika gärna, eller kanske till och med troligare, vara någon som är anställd av EU för att "städa upp" bland EU-kritikerna ute i Europa.

De diskussioner som pågår i nästan alla EU-länder idag, där vanliga medborgare ifrågasätter EU:s maktfullkomlighet och kanske framförallt den ekonomiska politiken som räddar banker men skuldsätter människor verkar alltså skaka EU-eliten.

Men Telegraph rapporterar att planerna för projektet har funnits länge. "Speciell uppmärksamhet bör ges åt de länder som haft en uppgång i EU-skepticism" rapporterar Daily Telegraph att det står i ett dokument som skrevs för ett år sedan. Man insåg alltså redan tidigt att alla åtstramningspakter skulle innebära kritik, men istället för att uppmuntra en fri debatt vill man kväva den med "verkliga siffror och fakta".

Några verkliga siffror är att ungdomsarbetslösheten är skyhög i EU, nära 25 procent, och nästan 60 procent i Spanien och Grekland. Verklig fakta är att regeringar tvingas skära i skola, omsorg, vård och andra offentliga utgifter, att fackliga rättigheter offras och att vanliga människor får betala för bankernas och finansspekulanters misstag.

De fina orden om demokrati haglar inom EU-institutionerna. Men en verklig demokrati måste kunna förhålla sig även till dem som tycker annorlunda, och behandla alla på ett rättvist sätt. EU visar med detta förslag igen att man är helt ointresserad av demokrati i praktiken. 1984 har både kommit och gått. Övervakningssamhället är här. EU säger att kontroll är frihet. I slutet av februari ska träningen börja för de som ska övervaka oss.

Mikael Gustafsson (V)

Europaparlamentariker