McDonalds-avslöjandet - bara toppen på ett isberg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2012-12-04

Hotell- och restaurangfacket: Enkla lagändringar kan göra stor skillnad.

I söndags avslöjades att chefer på McDonalds tjänat pengar på att sälja arbetstillstånd. Cheferna har tvingat människor att betala 100 000 kronor för att få jobb och därmed uppehållstillstånd i Sverige.

Avslöjandet är bara toppen på ett isberg. Sedan Sverige införde nya regler för arbetskraftsinvandring i december 2008 har tiotusentals människor kommit hit för att få ett bättre liv. De har mötts av en

lagstiftning som inte håller måttet, och ett land där utsatta människor utnyttjas. En av de branscher där människor råkat mest illa ut är hotell- och restaurangbranschen.

Två år i rad har Hotell- och restaurangfacket granskat arbetsplatser som anställt personer enligt de nya reglerna för arbetskraftsinvandring. 2011 hittade facket ett eller flera allvarliga lag- eller avtalsbrott på 33 av 54 arbetsplatser. År 2012 visade fackets granskning att 61 av 64 företag bröt mot lagen. 35 av 64 arbetsplatser hade felaktiga eller obefintliga anställningsavtal. Facket mötte människor som arbetar 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, inte sällan med en månadslön på 3-4 000 kronor. Global Utmaning har i rapporten ”Den nya vägen in” intervjuat arbetskraftsinvandrare från Irak;. "Man jobbar varje dag, röda dagar, lördag, söndag. Man får ingen semester." Många av arbetskraftsinvandrarna är rädda för att återvända hem. Eftersom deras rätt att vistas i Sverige är kopplat till ett tidsbegränsat arbetstillstånd är de helt utelämnade till arbetsgivaren. "Har man inte fått uppehållstillstånd så behandlas man som en insekt."

Allt fler arbetsgivare ansöker om arbetstillstånd för migranter från länder utanför EU. I vissa fall är det för att hjälpa landsmän och familj att komma till Sverige. Tyvärr finns det också de som utnyttjar

regelverket för att de ser att det finns pengar att tjäna.

En anledning till att det ser ut så här är att arbetskraftsinvandrare ofta befinner sig i en utsatt position. Många har skuldsatt sig för att kunna bekosta resan till Sverige, de befinner sig i ett nytt okänt land och måste kommunicera på ett främmande språk. Otryggheten ökar av att de nuvarande svenska reglerna enbart ger arbetskraftsinvandrare tidsbegränsade uppehållstillstånd som är kopplade till en enskild arbetsgivare. Det innebär att den som klagar inte bara förlorar jobbet, utan också rätten att vistas lagligt i Sverige. Det är denna utsatthet som gör att skrupellösa arbetsgivare kan tvinga människor att jobba långa timmar för usla löner. Det är denna utsatthet som gör att en del

arbetskraftsinvandrare blir utsatta för utpressning och till och med tvingas betala för att jobba -som i fallet med de anställda på McDonalds.

Det behöver inte vara så här. Enkla förändringar i lagstiftningen kan göra stor skillnad:

1. Anställningserbjudandet måste bli bindande. Arbetsgivare som inte håller det de lovar måste kunna ställas till svars.

2. Arbetstagare som träder fram och vittnar om dåliga villkor ska inte riskera utvisning utan ges

möjlighet att stanna den beviljade tiden ut.

3. Möjligheterna till permanenta uppehållstillstånd för arbetskraftsinvandrare måste öka.

Sverige ska fortsätta vara öppet för människor som vill komma hit för att arbeta. Utmaningen är att se till att reglerna för arbetskraftsinvandring också i praktiken fungerar lika bra för IT-teknikern i Kista som för städaren på McDonalds.

Ella Niia

Lisa Pelling