Mohamad Hassan: Jätten Ikea borde kunna visa större mod

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-10-01

Den som är stor måste vara stark - jämställdhetsbeslut är jobbiga, obekväma, men de måste fattas

Mohamad Hassan.

När Ikea väljer att väja för möjligheten att stärka kvinnors ställning i Saudiarabien är det på sin plats att påminna om hur modiga beslut av stora aktörer kan spela roll. Att sommarens olympiska spel hade både manliga och kvinnliga deltagare från samtliga länder var inte en slump.

Bakom detta låg ingen spontan utveckling mot jämställdhet i de länder som tidigare förvägrat kvinnor att delta i OS. Det var istället ett modigt beslut, fattat av den Internationella Olympiska kommittén, IOK, med starkt stöd av organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, som ledde till att spelen i London blev historiska ur jämställdhetsperspektiv.

Beslutet ålade varje land som vill delta i OS-spel att skicka minst en kvinnlig deltagare, annars skulle landet uteslutas från spelen. De länder som in i det sista försökte motarbeta beslutet var de tre diktaturerna Saudiarabien, Qatar och Brunei. Kvinnliga idrottare från dessa tre länder kunde inte ens drömma om att få tävla i ett OS. Kommitténs beslut har lett till radikala förändringar i dessa länder och öppnat en dörr för så att många kvinnor förhoppningsvis kan förverkliga sina drömmar i framtiden.

Dessa länder, framförallt Saudiarabien, kämpade envist emot beslutet och hittade på flera anledningar att förvägra kvinnliga idrottare att delta i OS. De satsade pengar och försökte mobilisera alla krafter för att få beslutet upprivet. Men internationella olympiska kommittén stod emot.

Beslutet, vågar jag påstå, har haft och kommer att ha avgörande betydelse för många kvinnor runtom i världen. Det går att få länder att ändra sin politik och sluta gömma sig bakom ogrundade religiösa motiv, såsom Saudiarabien, Qatar och Brunei gjort i årtionden. Deras konservativa och bakåtsträvande föreställningsvärld fick ge vika.

Ikea har ett och annat att lära av IOK. Den som är stor måste vara stark. Alla måste fundera över vilka liknande beslut de kan fatta för att främja kvinnors ställning i världen. Förutom att Ikea bör ta  chansen att tänka om, föreslår jag att vi i Sverige ska driva på motsvarande beslut i internationella förbund som vi vet kan få likadana effekter som beslutet i IOK. Ju mer publikdragande sport, desto bättre. Internationella fotbollsförbundet, FIFA, kunde till exempel ålägga alla länder som vill delta i kvalmatcherna till herr-VM att också delta i kvalen till dam-VM. Sverige kan, i avvaktan på sådana beslut från FIFA och andra internationella förbund, ställa egna krav. Som att kräva att de länder vi möter i herr-sammanhang också är aktiva på damsidan. Enligt en sådan linje skulle vi vägra spela träningsmatcher i fotboll mot Saudiarabien om de inte också kan ställa upp med ett damlag.

Beslut som förändrar och påverkar många människors livsöden uppfattas ofta som jobbiga eller obekväma. Jämställdhetsbeslut är jobbiga, obekväma och går rakt mot en del föreställningar. Men de måste fattas och backas upp för att göra världen mer jämställd och ge alla kvinnor den rätt de saknar.

Mohamad Hassan