Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Ingen nyhet att etniska svenskar klarar sig bäst på arbetsmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-05-16

Mozhgan Jalali: Hellre begreppet "icke etnisk svensk" än "invandrare"

Under ett arbetsplatsbesök hos Växjöbagarn reagerade Fredrik Reinfeldt i en intervju med nyhetsbyrån TT på att Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven talar om massarbetslöshet.

Fel, tyckte statsministern, och försökte nyansera frågan:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

”Etnisk svensk” är motsatsen till ”icke etnisk svensk”. Hellre använda begreppet " icke etnisk svensk" än "invandrare". Att använda begreppet ”invandrare” känns helt hopplöst. Ordet ”invandrare” talar om en process som aldrig tar slut, nämligen ”att vandra in” i ett nytt land.

Att tala om ”etnicitet” är ett steg i rätt riktning inom integrationspolitiken. Om någon är exempelvis etnisk iransk innebär detta att den personen själv eller personens föräldrar ursprungligen kommer från Iran, men att personen är svensk medborgare och har svensk nationalitet. Det behöver inte innebära att man känner sig svensk, men det kan mycket väl vara så.

Den dagen man inte behöver tala om etnicitet längre har Sverige uppnått målet med integration. Sverige har dock långt väg att gå eftersom verkligheten ser annorlunda ut.

”Etniska svenskar mitt i livet” betyder inget annat än ”medelålders svenskar”. Det är inget nytt att gruppen klara sig bäst i arbetsmarknaden. Det vet vi alla och det är väl bra att de gör det men statsministern bör dock fokusera på människor som är utanför arbetsmarknaden och utveckla politiken för att bidra med inriktade insatser för just dessa människor.

Det är dock inte lätt att vara statsminister. Tänk att jobba ständigt med att utveckla politiken för att skapa bättre förutsättningar för alla, och ändå gång på gång få höra att man är dålig och inte kan lösa problemet med exempelvis arbetslösheten.

Det är då klokt att som politiker inte inta en försvarställning eller att argumentera för sin politik till vilket pris som helst.

Ibland känns det som att folk förväntar sig av en statsminister eller eller hög politiker att personen ska vara övernaturlig och ständig korrekt. Men en statsminister är inte mer än människa. Det är mänskligt att tappa fokus och uttala sig felaktigt i något ämne. Jag är helt övertygad om att statsministern ständigt jobbar för att skapa bättre förutsättningar för alla i Sverige. Han är fortfaranade min statsminister.