Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Socialdemokraternas politik hotar ungdomsjobben

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-05-03 | Publicerad 2012-05-02

Hillevi Engström (M): S vill återgå till en politik som under tidigt 2000-tal cementerade utanförskapet och ledde till utanförskap

Hillevi Engström (M)

Idag presenteras Socialdemokraternas skuggbudget, men en stor del av förslagen är redan kända. S går fram med en jobbfientlig politik med höjda kostnader för att anställa unga för att finansiera stora bidragshöjningar till människor som inte arbetar. Det är en återgång till en politik som under tidigt 2000-tal cementerade utanförskapet och ledde till utanförskap. Det är en inriktning som jag aldrig kan acceptera.

Jobben är regeringens viktigaste fråga. Arbetslinjen har lett till minskat utanförskap och att fler människor kommit i arbete, men viktiga utmaningar kvarstår. Ungdomsarbetslösheten har legat på en hög nivå under allt för lång tid. Att fler unga får en förankring på arbetsmarknaden är avgörande för att nå målet om full sysselsättning.

Regeringen har en offensiv jobbpolitik för att unga ska komma i arbete. Ett lärlingssystem ska utvecklas. Gymnasieskolan inriktas mot mer kunskapsinnehåll och yrkesinriktade program. Kraftiga insatser i den aktiva arbetsmarknadspolitiken innebär mer arbetspraktik, arbetsmarknadsutbildning och fler förmedlare. Tidiga insatser för unga som riskerar långtidsarbetslöshet har införts sedan årsskiftet.

Det ska vara enklare och billigare att anställa, därför har regeringen halverat arbetsgivaravgiften för unga och infört en rad stöd för att underlätta för arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa till en lägre kostnad. Samtidigt har vi halverat restaurangmomsen för att utveckla jobben i en bransch som anställer många ungdomar.

Socialdemokraterna vill ta en fight om ungdomsarbetslösheten och har under våren hävdat att en ny jobbpolitik för unga ska utformas. Förväntningarna på nytänkande i arbetsmarknadspolitiken kunde därför inte varit högre. Men de förslag som presenteras slår in öppna dörrar. Flera av de insatser som presenterats finns redan idag:

För det första vill S satsa på insatser som kombinerar utbildning med praktik. Möjligheten att kombinera jobbgarantin för ungdomar, till exempel genom arbetspraktik, med studier på Komvux finns redan idag.

För det andra kan en ungdom som är under 25 år och saknar gymnasieutbildning ta del av en

studiemotiverande insats genom Folkhögskolan redan idag. Satsningen kan erbjudas från första

dagen ungdomen kommer till Arbetsförmedlingen.

För det tredje har regeringen redan infört ett förstärkt studiestöd på 6 500 kronor för ungdomar som väljer att gå tillbaka till skolan.

Det viktigaste besked från S är följande: de vill chockhöja kostnaderna för att anställa ungdomar. Den största skattehöjningen i vårbudgeten handlar om att höja kostnaden för att anställa ungdomar med 17 miljarder kronor. Endast 6 procent av dessa medel går till aktiva insatser i ungdomskontraktet. De kompenserar skattehöjningar i mångmiljardklassen med brödsmulor till traineejobb. Samtidigt vill S dubblera restaurangmomsen och halvera RUT-avdraget, vilket försämrar jobbutvecklingen i viktiga tjänstenäringar. Skattehöjningarna ska användas i huvudsak för att finansiera kraftiga a-kassehöjningar. Stefan Löfvén (S) är svaret skyldig hur en bidragslinje skapar fler ungdomsjobb i Sverige.

Vår ungdomsgeneration har en enorm potential. Låt oss fortsätta sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, inte bygga barriärer för nästa generations arbetstagare.

Hillevi Engström