Vem vågar säga nej då chefen bjuder på sprit?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-02-23

Debattörerna: Dåliga anställningsvillkor gör att unga far illa

I Aftonbladet 22/2 kunde vi läsa om oseriösa arbetsgivare som utnyttjar ungas underläge genom att hetsa dem att sälja mer med hjälp av alkohol. Att jobba för provision med alkohol som ”belöning” är inte ett särskilt känt fenomen, än så länge, men att hetsa sina medarbetare att dricka alkohol vid sociala sammanhang får varje nykomling räkna med.

Det finns en idé om att alkohol ska fungera som ett kitt mellan de anställda på arbetsplatser genom afterwork och firmafester. Det finns ingen forskning som visar att alkohol är bra för vare sig prestationer eller gemenskap. Alkohol på jobbet utökar alkoholnormen och exkluderar de som inte vill eller kan dricka alkohol. Många vill också skära ned på drickandet, men med vissa arbetsplatsers alkoholkultur är det omöjligt. Detta är lika bakåtsträvande som bastuklubbar är för jämställdheten.

Det aktuella fallet illustrerar tydligt hur stereotypen av unga, speciellt killar förväntas älska att supa. Denna stereotyp som bygger på en sorglös festande ungdom som aldrig är tråkig eller säger nej kan bidra till ett risk- och missbruk senare i livet. Detta i sin tur försvagar chanserna att hitta en varaktig försörjning och på allvar träda in i vuxenlivet.

Fallet är också ett i raden av exempel på hur unga far illa på dagens arbetsmarknad. Som en konsekvens av den höga ungdomsarbetslösheten ser vi hur anställningsvillkoren för unga gradvis försämras. Valet står mellan att acceptera ett jobb med urusla villkor eller vara arbetslös och leva på socialbidrag.

Det är ett val mellan pest eller kolera som många unga ställs inför och som riskerar att, inte bara allvarligt skada ungas möjligheter att skapa sig ett självständigt vuxenliv, utan också, som i Aftonbladets artikel, leda rakt in i ett risk- och missbruk av alkohol och andra droger. Som en anställd på Faceways, det aktuella företaget i artikeln, säger ”Vi alla på Faceways kommer bli alkoholister om det fortsätter såhär”.

Att unga människor på grund av sin situation på arbetsmarknaden riskerar hamna i ett långvarigt beroende är inte bara ett problem för den enskilt drabbade, utan framförallt ett samhällsproblem. Vi håller på att få en hel generation unga vuxna som upplever att samhället har vänt dem ryggen och att ungas villkor och problem inte tas på allvar. Situationen är sådan att unga, när de väl figurerar i samhällsdebatten, beskrivs i negativa termer. Som några som måste acceptera att leva och arbeta under sämre förhållanden än sina föräldrar.

För det är just när ungas villkor osynliggörs i samhällsdebatten som missförhållandena kan fortsätta. Vi är därför övertygade om att vi behöver en debatt i Sverige om vuxnas ansvar för ungas höga alkoholkonsumtion. Vilket ansvar har företag för ungas förutsättningar på arbetsmarknaden? Vilket ansvar har chefer för att vara en god förebild som skapar möjligheter för unga att umgås utan en påtvingad alkoholnorm?

Linda Engström

ordförande UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund
Gabriel Wikström

ordförande SSU