Löfven kan visst debattera i riksdagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-02-01

Ledamöterna kan ändra reglerna - om de vill

Självklart ska alla partiledare få delta i partiledardebatten – oavsett om de är riksdagsledamöter eller inte. Det är i grunden en fråga om demokrati.  Väljarna både vill och ska kunna jämföra de olika partiledarna/språkrören. Och en av möjligheterna att göra detta – kanske den bästa som ges i dagens mediebrus – är riksdagens partiledardebatter och medierapporteringen från den.

Vad är det då som stoppar Stefan Löfvén att som ny partiledare utan riksdagsstol att delta i partiledardebatten?

Jo, den ligger hos riksdagsledamöterna som själva har makten att besluta sin arbetsordning. Riksdagen består av dess riksdagsledamöter och dessa kan delta i riksdagens debatter.  Riksdagsordningen har en idag en bestämmelse om att statsråd som inte har plats i riksdagen kan delta i riksdagsdebatten.  Det som behövs för att samtliga partiledare ska kunna delta i partiledardebatten är en ny bestämmelse i riksdagsordningen som behöver tas med kvalificerad majoritet.

Sedan finns en överenskommelse mellan talmannen och partiernas gruppledare om vem som har tillträde till riksdagssalen plenum. Idag får inte Stefan Löven ens gå in i plenum. Samtidigt har talmannen tillsammans med riksdagspartiernas gruppledare kommit överens om att tjänstemän har rätt att vistas i plenum. Både Anders Borg och Per Bolund får ta med sig sina medarbetare.

Andra parlament har ”floor privileges” som är större än svenska riksdagens ”plenum regler” – reglerna om vem som har tillgång till och får prata i riksdagens plenum.  Svenska riksdagsledamöter och ledamöter i EU-parlamentet får exempelvis tala i den amerikanska senaten.

Vi kan förstå att man inte vill ge partiföreträdare som inte är folkvalda att delta i utfrågningen av statsråd i frågestunden eller interpellationsdebatterna. Vi pratar inte heller om en debatt som föregår beslut. Här handlar det dock om en tv-sänd och medieuppmärksammad debatt mellan riksdagens partiers partiledare. Här handlar det om att ge väljarna den konsumentupplysning de förtjänar inför framtida val. Lösningen är både enkel och självklar. Makten att skapa en spänstig politiskt debatt ligger hos riksdagsledamöterna själva. Fastna inte i gamla förlegade traditioner.

Vi vill uppmana samtliga riksdagspartier att göra en överenskommelse så att samtliga partiledare för partier representerade i riksdagen får delta i riksdagens partiledardebatter! Och samtidigt ge samtliga partiledare rätten att vara i plenum.

Yvonne Ruwaida

Sören Juvas

-