Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nej! Euron är roten till hela krisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-01-02

Jonas Sjöstedt, (V): Samarbetet mer jämlikt utan euron

Det är som om EU står på randen till en ­avgrund. Miljoner människor blir arbetslösa­ och fattiga i krisens spår. Många tvingas­ emigrera. EU gör allt för att rädda ­euron och bankerna medan krisländerna ­påtvingas neddragningar, privatiseringar och ­försämrade fackliga rättigheter.

EU använder krisen för att flytta makten över ekonomiska beslut från folkvalda till tjänstemän och ­byråkrater. Risken är uppenbar att krisen även blir en bankkris med länder som ställer in betalningarna och alltså går i konkurs. EU och euron har lett Europas folk in i en återvändsgränd. Det är hög tid att välja en annan väg.

Bankernas risktagande och förluster är en huvudorsak till krisen. I dag lämpas för­lusterna över på skatte­betalarna. Det är inte ­acceptabelt och det får ­bankerna att fortsätta ta orimliga risker. Det krävs nya strikta regler för bank­erna som högre ­kapitaltäckningskrav, förbud mot vissa former av spekulation och en skatt på ­finansiella transaktioner. Vi behöver också en delning av bankerna där bankverksamhet skiljs från finansiell handel som samhället inte ska garantera.

Höga skulder har bidragit till krisen i några länder. Det håller inte att alltid öka skuldsättningen och det är bra att Sverige har starka statsfinanser. Men det går inte att enbart spara sig ur krisen. Risken är att den blir djupare när ekonomin krymper. Det krävs större jämlikhet och att även de rika ­betalar skatt. Dessutom behöver krisländerna investeringar för att kunna skapa framtidens jobb.

Euron är i sig en direkt orsak till krisen. Den ­påtvingar länder fel penningpolitik och har skapat både­ lånebubblor och usel konkurrenskraft. ­Utan ­nationella centralbanker blir det dyrare att låna­ pengar. Om inte länder kan lämna euron kommer de att få det mycket svårt att ta sig ur krisen.­ Därför bör euron överges och en ­ordnad återgång till nationella ­valutor inledas. ­Alternativet kan bli ett kaotiskt ­sammanbrott.

Det brukar invändas att det europeiska­ samarbetet skulle drabbas om euro­n ­avvecklades. Det är precis tvärtom om. Med dagens utveckling får vi mindre ­demokrati och mer centralstyre av EU:s ­byråkrater. ­Utan euron kan vi få ett mer jämlikt sam­arbete ­mellan demokratier i Europa. Ett ­samarbete där folks behov är viktigare än ­bankernas vinster.

Jonas Sjöstedt (V)

Riksdagsledamot, partiledarkandidat och ledamot av EU-nämnden