Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ungdomen är inte höger, den är bara rätt illa ute

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-11-03

Debattören: Dags att ta död på myten att Sveriges unga är borgerliga

Det odlas en myt i dagens Sverige, myten om att ungdomar börjar bli borgerliga. Till skillnad från sina föräldrar har de vuxit upp med en borgerlig regering och är, om man ska tro exempelvis en del artiklar och böcker den senaste tiden, nöjda med att ha brutit med den socialdemokratiska hegemonin.

Det finns två problem med denna bild.

För det första: det finns ingen högersväng bland unga. Det är inte ungdomarnas röster som banat väg för alliansens valframgång. Ser vi till hur ungdomarna faktiskt röstade i valet 2010 så blir bilden annorlunda – där får de rödgröna egen majoritet.

För det andra: borgerligheten har kanske brutit den socialdemokratiska regeringsdominansen, men vad som inte sägs är att borgerligheten sedan tidigare haft både den ekonomiska och mediala makten.

När jag växte upp skreks det i korridorerna ”Hellre död än röd!”. I dag är sosse ett skällsord i Solsidansverige. Klasshatet nedåt är detsamma, inbakat i surdeg och lammullskoftor.  

Att det progressiva synsättet tilltalar unga är inte konstigt. Högerns sätt att hantera den rekordhöga ungdomsarbetslösheten visar tydligt att gamla lösningar på nya problem inte fungerar.

Det progressiva tilltalar kvinnor och invandrare och andra grupper som ofta får spela andrafiolen av precis samma skäl. Högerns kärnväljare i form av välbärgade vita män över 50 bryr sig däremot inte lika mycket om lösningarna på problemen – högerpolitik gör dem rika som troll.

World Value Survey har, till högerns odelade glädje, gjort en undersökning som visar att unga värderingar förändrats till att bli mer konservativa. Blotta tanken på att unga människor rör sig inåt, hemåt och bakåt har fungerat som bränsle för ivriga högerdebattörer.

Men det är en grov misstolkning – att fler efterfrågar ett äktenskap och familj betyder inte att de blivit konservativa. De vill ha det som är svårast att få och därmed mest åtråvärt.

De har inte gått åt höger – de har knuffats ner ett steg på behovstrappan. För att bilda familj krävs fast jobb och fast bostad. Med enorm bostadsbrist och skenande ungdomsarbetslöshet blir det en omöjlighet för många. Och från politiskt håll föreslås på fullaste allvar lösningarna i form av höjda hyror och sänkta löner.

Så vad ska den progressiva rörelsen göra för att fånga upp kommande förstagångsväljare? Man måste visa att socialdemokratin inte bara är röd. Den måste också vara grön och grå. Grönt progressiv när den bygger ett grönt folkhem vars omställning inte leder till ökade klyftor. Betonggrå när den identifierar samhällsproblem och levererar trovärdiga lösningar på sagda problem. Svårare än så är det inte.

Skillnaden i politik blir inte klarare än när vi ställer oss frågan: ska vi bygga om eller bygga nytt?

I högerns Sverige kan en medelklassfamilj få skatteavdrag för en inglasad altan – och glasveranda är ju trevligt. Men vad ska de med den till om den varje helg ockuperas av den 25-åriga dottern och hennes vänner för att de inte har egna bostäder?

Socialdemokratin verkar inte i ett vakuum och Moderaterna har fått helt slut på idéer. Av alla samhällsproblem som är värda att uppmärksamma väljer partiet att dra igång en väldig kampanj mot den socialdemokratiska skuggbudgeten. Så raggar man inte förstagångsväljare.

Idéerna finns där. Nu är det hög tid för de progressiva att visa upp dem. Så kan högern gorma om sina städavdrag och krograbatter bäst de vill. Så får vi se vem som vinner.

Robin Zachari