Attack mot hjärtat av socialdemokratin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-07-27 | Publicerad 2011-07-24

Håkan Juholt: Massmordet var ett angrepp på ungas politiska engagemang

NATIONELLT TRAUMA Unga i Norge sörjer offren för fredagens våldsdåd.

På besök i det land som ibland kallas för demokratins vagga – Grekland – nås jag av de fruktansvärda nyheterna om terrorattackerna i Norge.

Som alla andra känner jag en gränslös sorg, vrede och smärta över dessa fega övergrepp mot just demokratin, mot friheten och människovärdet.

Det är inte endast en attack mot det norska folket och arbetarrörelsen där. Det är ett övergrepp mot oss alla som bekänner oss till de demokratiska fri- och rättigheterna.

Tiden står stilla.

Alla mina tankar är med barnen och ungdomarna på norska Utøya, med deras nära och kära, liksom hos offren i centrala Oslo.

1976 blev jag medlem i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. De första socialdemokrater från ett annat land jag träffade var från just Norge. Det var på fantastiska Bommersvik, idylliskt beläget vid sjön Yngerns strand i vackra Sörmland.

Under åren som följde blev det många kurser, sammankomster och läger i Sverige, men också på just norska Utøya.

Jag minns sol, bad och heta diskussioner på denna lilla ö. Blundar jag och tänker tillbaka kan jag fortfarande förnimma känslan av gemensamt styrka och att allt, faktiskt allt, kunde vara möjligt att åstadkomma. Korvgrillning vid elden och under klara stjärnors ljus löstes allt från skolfrågor till kärnvapennedrustning.

Vännerna från dessa stunder är kvar. Vi delar en gemenskap. Livet ut.

Det hjärtlösa och omänskliga våldet som drabbat just norsk arbetarrörelse gör det därför svårt att andas.

Men hatet och våldet ska aldrig tillåtas att segra.

Övergrepp ska inte tvinga oss att ändra vårt sätt att leva, inte tysta oss, inte göra oss rädda och undertryckta.

I stället ska vi visa att värme, kärlek och solidaritet kan stå starkare. Tolerans ska inte kunna brytas ned av dumhet och intolerans.

Särskilt uppskattar jag min vän, statsminister Jens Stoltenbergs ord om att Norge nu inte kommer att slutas och stängas, utan anstränga sig ännu mer för att förbli öppet och fritt.

Sammanbitet beskrev Jens några timmar efter dödsskjutningarna Utyøa som ett paradis för ungdomar, som på ett ögonblick förvandlats till ett helvete.

Ingen kunde tveka om vad han menade.

Men så lade han till att han från varje år sedan 1974 hade varit på AUF-läger på Utøya. Då stod det också klart att han talade om hjärtat i norsk socialdemokrati.

Massmördandet på Utøya var en attack mot Norge, mot socialdemokratin och mot ungdomars politiska engagemang.

Just engagemang är ett vackert ord. Det är motsatsen till liknöjdhet och passivitet.

Engagemang är en förutsättning för en demokratisk samhällsförändring, buren av många människor tillsammans.

Det behövs fler som vill förändra världen till det bättre, inte färre. Framför allt behövs unga människor i demokratins tjänst.

Föräldrar ska kunna känna trygghet, glädje och stolthet över att deras barn valt att engagera sig politiskt.

Det behövs fler ungdomar som får möjligheten att växa genom politisk aktivitet och som kan knyta vänskapsband över nationsgränser. Särskilt hoppingivande är det därför att vi kan ana en trend att fler söker sig till de politiska ungdomsförbunden.

Men demokratin måste vinnas varje dag.

Allt oftare ställs den mot intressen som önskar begränsa dess verkningskrets, undergräva dess funktion och betydelse.

Jag vet att vi är många som skräms över det alltmer hårdnande tonläget i samhället. Det förråande, det oförsonliga, avskyn, hatet.

Ord och meningar skrivs i dag som tidigare ej ens talades. Gränsen för anständighet luckras upp. Medmänsklighet pressas tillbaka. Det är som en likgiltighet inför andra som breder ut sig.

Där finns de som anser sig ha åsikter och övertygelser som är mer värda än andras – och är beredda att döda för att nå sitt grumliga mål.

Det är vad vi sett i Norge nu.

Demokratin ska ta ansvar för att sätta gränser. Med hot, våld och övergrepp har alla sådana passerats. Mot alla sådana övergrepp – vilka uttryck övergreppen än tar sig – ska vi tillsammans stå upp och ta strid.

Varje dag. Dygnet runt.

Demokrati förutsätter nämligen respekt för varandra.

Alla människors lika rätt och värde ska förbli den demokratiska grund som vår nation ska vila på.

Det är mitt och socialdemokratins löfte för framtiden.

Håkan Juholt