Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Satsa på utbildningar som ger jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-06-30

Alice Teodorescu om Svenskt näringslivs utspel

Vad sägs om en litteraturkurs om Harry Potter vid Linnéuniversitet i Växjö? Intressant skulle vissa hävda, oseriöst enligt andra. Vem som har rätt är sekundärt, det primära är om samhällets gemensamma resurser, det vill säga dina och mina pengar, ska gå till kostsamma studier som sällan leder till jobb.

På söndag släpper Svenskt Näringsliv en rapport som enligt uppgifter till Ekot föreslår att studiebidraget för högskoleprogram inom konst och humaniora ska sänkas samtidigt som lånedelen ska höjas. Inte helt oväntat möter förslaget indignation från de som anser att våra ekonomiska resurser är oändliga eller att det är i sin ordning att göra vad som helst med andras pengar.

Till Ekot säger nationalekonomen Malin Sahlén att ”en tredjedel har inte ett för utbildningen relevant arbetet fem år efter examen”. Det är ett stort problem, inte bara för den enskilde som investerat tid och pengar i sin utbildning, utan också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Samtidigt ska vi inte glömma att den svenska ungdomsarbetslösheten länge utmärkt sig negativt ur ett EU-perspektiv. Parallellt med arbetslöshet kan en ny tendens skönjas; arbetskraftsbrist. Denna ”miss matchnings-paradox” kan förklaras med att arbetsgivarna för sin kompetensförsörjning inte främst letar efter fler utbildade personer; i dag råder istället brist på personer med ”rätt” utbildning, erfarenhet och kompetens.

Ovanstående innebär dock inte att bildning saknar betydelse. Ett välfungerande samhälle förutsätter bildade människor som kan problematisera och tänka fritt. Därför bör rapportens slutsatser inte ses som värderingsinstrument av olika utbildningar, snarare är det fråga om viktiga signaler som syftar till att underlätta för individen att fatta ett välgrundat beslut.

För den som nyligen avslutat gymnasiet eller som har svårt att hitta ett första jobb kan det vara frestande att läsa strökurser som kanske för stunden känns roliga och relevanta och som dessutom uppfattas som ”gratis”, men som på sikt inte leder någonvart. Att i det läget få en realistisk uppskattning om framtidsutsikterna för det valda utbildningsområdet är inte cyniskt.

Däremot är det cyniskt att låta unga människor skuldsätta sig och därefter lämna dem i sticket i arbetslöshet.

Alice Teodorescu