Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

al-Qaida är längre än någonsin från sitt mål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-05-04

Debattören: Folkets protester tvingar fram den demokrati som bin Ladin förkastade

får regimer på fall FÅR REGIMER PÅ FALLProtesterna i arabvärlden har fått diktatorer på fall. Folket i Egypten och Tunisien har gått ut på gatorna för frihet och demokrati, ett styrelseskick som Usama bin Ladin förkastade.

Trots den mediala uppmärksamheten var min första tanke när jag hörde nyheten om Usama bin Ladins död i måndags morse en parafras på T. S. Elliott:

Han försvann inte med en smäll utan med ett pip.

För bin Ladins bästföredatum hade sedan länge gått ut och det ser ut som en tanke att han fick sin martyrdöd just denna arabiska vår när folk runt om i Mellanöstern fredligt demonstrerat för frihet, demokrati och värdighet med slagordet ”Folket vill regimens fall”. bin Ladin förkastade kategoriskt demokrati och idén att makten ska ligga hos folket.

Han strävade också efter att störta regimerna i Mellanöstern men inte för att folket ville det utan att dessa regimer försummat att uppfylla en muslimsk härskares plikt att upprätthålla en islamisk ordning. Den enda frihet hans utopi erbjöd muslimer var att följa hans egen strängt wahhabitiska tolkning av islamisk lag inom ramen för ett återupprättat kalifat.

När al-Qaida talar om att befria de två heliga platserna i Jerusalem är det inte för att upprätta en självständig palestinsk stat utan för att inlemma dessa platser i det framtida kalifatet. al-Qaida har mig veterligen aldrig verkat på palestinska områden, men samtidigt som Israel bombade Gaza 2009 anklagade närstående jihadistiska ideologer Hamas för att ha avfallit från islam genom att ställa upp i de parlamentariska valen 2006, vilket de menade innebar ett erkännande av att makten utgår från folket i stället för från Gud.

Hamas har sedan sitt maktövertagande i Gaza med jämna mellanrum hamnat i väpnad konflikt med diverse jihadistiska grupper där. Det mest spektakulära exemplet var när Hamas sommaren 2009 stormade en moské i södra Gaza som ockuperats av gruppen Guds hjälpares armé vars ledare Shaykh Abd al-Latif Musa utropat ett islamiskt emirat på de palestinska områdena, med ett tjugotal döda som följd.

En annan sådan grupp kidnappade och dödade den italienske aktivisten Vittorio Arrigoni för tre veckor sedan.

När Hamas premiärminister Ismail Haniyye i måndags fördömde USA för att ha spillt arabiskt och muslimskt blod när bin Ladin dödades var det förmodligen för att inte i onödan provocera dessa jihadistiska grupper.

al-Qaida hade kraftigt försvagats långt innan bin Ladins död. Det innebär inte att terrorattentat kommer att upphöra. Det kommer fler, utförda av al-Qaida eller andra grupper. Men al-Qaida framstår i dag inte som kapabelt att organisera attentat av den 11 septembers kaliber.

bin Ladins liv förlängdes sannolikt av den amerikanska invasionen av Irak och det efterföljande inbördeskriget, vilket flyttade fokus från Afghanistan. Det öppnade också upp en ny spelplan för al-Qaida som under en tid lyckades skapa ännu mer kaos i Irak.

Men al-Qaida är i dag längre än någonsin från att lyckas uppfylla sina mål att störta Mellanösterns regimer, befria Jerusalem och återupprätta ett islamiskt kalifat.

Det var i stället de egyptiska och tunisiska folken som genom fredliga protester avsatte sina tyranner och det är den nya egyptiska övergångsregeringen, som inte är folkvald men dock ansvarig inför folket, som har utmanat Israel, på ett sätt som al-Qaida aldrig förmådde, genom att annonsera en öppning av den egyptiska övergången till Gaza och aktivt medla mellan Hamas och Fatah för att skapa en palestinsk samlingsregering.

Ingen regim i Mellanöstern sörjer bin Ladin men sedan några månader tillbaka är de kvarvarande auktoritära regimernas största fruktan deras egna folk som ställer dem till svars.

Rickard Lagervall