Arbetslöshet är ingen freakshow

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-03-24

Debattören: Kanal 5 gör cynisk underhållning av ett samhällsproblem

Kanal 5:s reality-serie ”Jobbjägaren” med karriärcoachen Julia Rosqvist i spetsen reducerar ett stort samhällsproblem till personliga misslyckanden - arbetslösheten blir en freakshow.

I kväll är det premiär för Kanal 5:s nya programsatsning ”Jobbjägaren”. En reality-serie där

”karriärcoachen Julia Rosqvist tar sig an långtidsarbetslösa och hjälper dem tillbaka till ett vanligt liv”, enligt programbeskrivningen.

I trailern förklarar coachen att alla kan få ett jobb, bara man har den rätta motivationen.

”Jobbjägaren” skulle kunna vara ett beställningsjobb från Schlingmann och Borg. Programmet är nämligen den perfekta propagandan för att spä på fördomar kring att arbetslösa är lata, bekväma och att det är deras eget fel att de saknar jobb.

Kanal 5 bidrar till att fortsätta sudda ut arbetslöshet som ett samhälleligt problem och lägger i stället både ansvaret och skulden på individen.

Ekonomiska faktorer, konjunkturer och förd politik är ointressant. I stället ska arbetssökande coachas, peppas, se möjligheterna i sin arbetslöshet och vara kreativa. Det allra värsta är att passiveras och hamna i långtidsarbetslöshet, som deltagarna i ”Jobbjägaren”. Att stå utanför arbetsmarknaden är inte längre ett samhälleligt misslyckande, utan ett personligt nederlag av moraliskt förfall.

Kanal 5:s fullständiga cynism kring att göra underhållande freakshow-tv av ett samhällsproblem får mig att spy. Här görs arbetslösa människor till skuldbelagda idioter, som vi förväntas förfasa oss över

i tv-sofforna, i stället för att vi talar om de faktiska problemen med arbetslöshet.

Men om det som återstår av den politiska diskussionen kring arbetsmarknaden är tv-underhållning, vill jag i all välmening ge Kanal 5 några gratis programidéer. I höst hoppas jag därför på att få se:

”Fas 3 med Filip & Fredrik”

Radarparet Filip & Fredrik beger sig till arbetsmarknadsåtgärdernas sista utpost, som få tar sig vidare ifrån och som liknats vid ett modernt slaveri. Här deltar de i heltidssysselsättning utan lön, utan att vara kvalificerade för jobben, medan företagen som tar emot dem får höga bidrag för att ha dem där.

”Är du smartare än en Försäkringskassanblankett?”

Tolv sjukskrivna deltagare får tävla om att fylla i blanketter till Försäkringskassan för att få sjukpenning. Till sin hjälp har de en läkare som tävlar mot Försäkringskassans bedömare. Den som lyckas undvika utförsäkring vinner tre månaders sjukskrivning och en personlig handläggare på Försäkringskassan.

”Övertidsmästarnas mästare”

Samtidigt som arbetslösheten är hög når svenskarnas övertidsnivåer nya rekord. Men vem är egentligen den allra flitigaste i arbetslinjen? Gry Forssell leder en rafflande tävling på jakt efter den svensk som kan ta ut mest övertid av alla. Den som lyckas jobba mest, utan att drabbas av stressymptom, hjärtinfarkt eller utbrändhet, vinner en position som mellanchef på ett större företag.

”Timkampen”

20 timanställda inom bemanningsföretag tävlar om att få så många arbetstimmar att de täcker hyran. Den som försöker ha ett liv vid sidan av, eller klagar på arbetsvillkoren, åker ut. Vinnaren får ett löfte om en eventuell projektanställning någon gång i framtiden.

Varsågoda, Kanal 5, och lycka till!

Elin Grelsson