BO ska få vara kvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-16

Göran Hägglund: Barnkonventionen är ett oerhört viktigt dokument för alla världens barn

I år fyller FN:s barnkonvention 18 år. Ett stort grattis är på sin plats. Med anledning av denna milstolpe ska jag på måndag medverka på en barn- och ungdomshearing där barn och unga från ett femtiotal organisationer kommer att ställa oss politiker mot väggen kring hur Sverige efterlever barnkonventionen. Det ser jag fram emot – det är alltid spännande och nyttigt att höra barn själva formulera sin syn på sina rättigheter och komma med kloka idéer till oss vuxna.

RÄTT TILL TRYGGHET Enligt FN-konventionen har varje barn rätt till en trygg uppväxt i sin egen takt och utifrån sina egna behov. Barnombudsmannen har en mycket viktig funktion, skriver socialminister Göran Hägglund och lovar att BO ska vara kvar.

Barnkonventionen är ett oerhört viktigt dokument för alla världens barn. Den tydliggör att varje beslut som rör barn ska fattas utifrån principen om barnens bästa. Det gäller såväl kommunala som statliga myndigheter, såväl domstolar som lagstiftande organ.

En hel generation barn världen över har nu vuxit upp med en konvention som formulerar och bekräftar deras rättigheter och som syftar till att göra deras liv mer tryggt, säkert och rättvist.

Enligt konventionen har varje barn rätt till en trygg uppväxt i sin egen takt och utifrån sina egna behov. Varje barn har rätt att få komma till tals och få säga sin mening i de frågor som rör barnet. Varje barn har också rätt att bemötas med respekt för sin egenart och sin person.

Som vi vet leder inte en konvention automatiskt till att barnens rättigheter skyddas. Misshandel, hot, svält, exploatering och våld är vardag för många barn i världen. Ett välfärdsland som Sverige måste gå i fronten i kampen för barnens rättigheter.

Och i många stycken är Sverige ett föreg ångsland. Detta ställer höga krav på oss att fortsatt vara ett föredöme stärka barns rättigheter och åtgärda de brister som fortfarande finns inom olika verksamheter och i tillämpningen av gällande lagstiftning.

I detta sammanhang har Barnombudsmannen, BO, en mycket viktig funktion. Sedan BO inrättades av den förra borgerliga regeringen i början av 1990-talet, har den effektivt fört fram barn och ungdomars röst i samhällsdebatten.

För att barnkonventionen ska få ökat genomslag i samhället och för att nå barn och unga behöver vi systematiskt inhämta barns och ungas åsikter och ta tillvara deras erfarenheter. Vi måste också ha tillgång till underlag om hur barnets rättigheter tillgodoses inom olika områden, få reda på brister, följa upp tillämpning av lagstiftning som rör barn och utvärdera hur barnkonventionsarbetet fortskrider. I det arbetet är Barnombud smannen ovärderlig.

De senaste veckorna har det spekulerats i framtiden för Barnombudsmannen. Därför vill jag redan idag lämna tydligt besked. Barnombudsmannen ska inte läggas ned. BO är alltför viktigt för det framtida arbetet och kommer även framöver att ha en viktig roll i arbetet för att ta tillvara på barns rättigheter.

Den svenska Barnombudsmannen har länge stått som internationellt föredöme. Om några veckor reser jag till New York för att tala på FN:s konferens ”A World Fit for Children”. Där samlas under några dagar barnministrar från hela världen för att följa upp och fortsätta arbetet med att stärka arbetet för barns rättigheter. Ett av mötena kommer att samla barnombudsmän från hela världen för erfarenhetsutbyte och där kommer jag också att ha förmånen att tala.

Även om problemen i Sverige inte är lika stora som de vi kan se i andra delar av världen så kan vi inte slå oss till ro. Den senaste tiden har vi upplevt flera svåra våldsdåd bland unga med dödlig utgång. Vi vet också att den psykiska ohälsan hos barn och unga är ett allt mer omfattande problem, och ibland har barn med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar svårt att få den hjälp de har rätt till.

Här har vi förutsättningar att bli bättre. Barnkonventionen anger en miniminivå och Sverige har stora möjligheter att gå längre inom många områden. Det kräver att vi tillämpar ett tydligt barnperspektiv i de verksamheter där det som mest behövs – inom skolan, psykiatrin och socialtjänsten. Det kräver också att vi ser till att stärka, uppmuntra och stödja alla de som mest av allt kan hjälpa barnen – deras föräldrar. Men det förutsätter också en tydlighet i såväl styrning som organisation för att barnkonventionen ska få ett effektivt genomslag bland statliga myndigheter och på kommunal nivå.

I detta sammanhang har Barnombudsmannen en viktig funktion som vi inte har för avsikt att försvaga.

Dagens debattör:

Göran Hägglund

Socialminister och partiordförande för

Kristdemokraterna