Läsarstormen mot Försäkringskassan

Debatten om Försäkringskassans regler för sjukskrivna kokar i aftonbladet.se:s kommentarsfält och Debattredaktionens mejlkorg svämmar över. Ilskan och ovissheten inför framtiden är stor och läsarna kräver att få veta vad som ska hända med de sjuka.

– Kommer jag att få gå ifrån hus och hem den första september. Ge mig ett svar! skriver signaturen Claes.

I Aftonbladets debattartikel från den 26 augusti skrev Lynn Ljungberg, Ombudsman, Hotell- och Restaurangfacket och Inger Jarl-Beck, Riksdagsledamot (S) om hur sjukskrivna arbetslösa behandlas av Försäkringskassan. Reaktionerna från läsarna lät inte vänta på sig. Kommentarsfälten exploderade av arga och oroliga läsare.

Signaturen Amasius, 53 år, skriver: "Varför ska man jaga sjukskrivna med blåslampa när det inte finns jobb till de friska?"

Många läsare har personliga erfarenheter av Försäkringskassans sätt att behandla sjukskrivna arbetslösa. Deras dom är inte nådig. Läsarna vittnar om alltifrån slarv till rena felaktigheter i kassans bedömningar. Några har beslutat sig för att överklaga till Länsrätten. Andra skriver att de är alltför nedslagna och deprimerade efter Försäkringskassans hetsjakt på dem.

Signaturen Maggan95, 45 år, skriver: Försäkringskassans "försäkringsmedicinska rådgivare" i dagligt tal "försäkringsläkare" är rena skämtet! Förra året omvandlade en sådan den svåra nervskada, med ett svårt neuropatiskt smärttillstånd, jag fick av en olycka arbetet 1983 till "en mindre stukning av armbågen" trots att nervskadan är opererad flera gånger.

Flera läsare är även upprörda på den politik som förs i frågan.

Signaturen absolutelove, 36 år, skriver: " Detta är en konsekvens av en människosyn där svaga människor (sjuka, arbetslösa, fattiga, låg samhällsklass) är mindre värda än starka (rika, framgångsrika, kända, kungliga). De svaga föraktas och eftersom de är mindre värda kan de behandlas som skit. Jag är säker på att dessa tankemönster är delvis omedvetna, men det förhindrar inte att de finns där ändå och påverkar den politik som förs. Det gäller att genomskåda politikers och andra makthavares retorik för att upptäcka vilken människosyn som ligger bakom."

Några tycker att det var bättre innan alliansen kom till makten, men de flesta tycker att både de rödgröna och alliansen misslyckats med att hitta en fungerande strategi för att få ner sjuktalen. Oron över att samhället ger upp hoppet om de sjuka är tydligt.

Signaturen Kiviks, 35 år, skriver: " Det är bra att inte ge upp hoppet om människor. Men om det vore så, att intentionen var att stå på den sjukas sida och införa en human sjukförsäkring, så hade den inte sett ut som den gör idag. Sjukförsäkringen sedan 1:a juli 2008 handlar endast om arbete. Försäkringskassan, på regeringens uppdrag, ser inte längre till en persons sjukdom. De är helt ointresserade av det. De ser endast till arbetsförmåga."

Kerre886, 57 år, skriver: "I alla tider har det funnit människor som är sjuka. Jag har haft turen att alltid vara frisk och arbetsför, men imorgon är en annan dag. Jag vet inte vad som väntar mej. Vi har anställda läkare som jobbar för att hjälpa de som är sjuka till ett bättre liv, och de har rätten att sjukskriva vid sjukdom. Onödigt och tidsödande jobb när Försäkringskassan har rätt att dömma ut dessa sjukskrivningar. Jag förstår inte varför svenska folket nöjer sig med detta? Arbetslösa och sjuka skall väl inte behöva bli andra klassens medborgare."

Vad som händer med bestämmelserna kring sjukförsäkringen återstår att se. I dag svarar Ulrika Persson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan på debattartikeln. Debatten fortsätter på Aftonbladet.se.