Onödigt att utbilda sig – bli sopåkare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-12

Är sopåkarna för välavlönade?

Genom den sista veckans sopåkarestrejk har jag kommit på att jag vill bli sopåkare snarast. Många med mig har också kommit på att det är totalt onödigt att utbilda sig eller försöka sig på att göra karriär den långa vägen!

Enligt medierna tjänar en sopåkare på företaget LLAB i Stockholm 26 000–36 000 kronor i månaden. De arbetar efter ett omdiskuterat poängsystem där arbetsveckan uppgår till cirka 30 timmar. Nu har samma högutbildade skara (det krävs lastbilskort) erbjudits fast lön (27 000–29 000 kronor i månaden för 40 timmars vecka). Strejken är avslutad och nu ska dessa feta lönecheckar fortsätta betalas av kommunen och dess skattebetalare, ja, alla som bor i ett hus eller lägenhet är ju med och betalar!

Det är ett enda stort hån mot de flesta som nån gång arbetat med något! Men speciellt mot alla undersköterskor, dagisanställda, förskolelärare, personliga assistenter med mera som har ett gigantiskt ansvar och jobbar med människor, som framtida generationer, åldringar, sjuka, funktionshindrade med mera på ofta obekväma arbetstider. Det är inte alltid de får jobba heltid och i en del av dessa yrken kommer man 2009 inte ens upp i 20 000 kronor i månaden (40 timmars vecka). För att inte väcka en folkstorm kanske jag borde hålla tyst om pensionärernas ringa ersättning för ett helt arbetsliv, många får inte 36 000 kronor i kvartalet!

Så vart tog det sunda förnuftet vägen för Stockholms stads folkvalda politiker som säger sig vända på varenda skattekrona flera gånger om? Dessa politiker och tjänstemän som ska sköta upphandlingar av olika slag, på bästa sätt för att det ska komma samhället till fördel. Svaret är enkelt, det visar sig om och om igen ... det finns inte något sunt förnuft. För om upphandlingen blir rätt utförd finns ej utrymme för sådana löner!

Snart sopåkare