Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Dags för krig mot error

Waldemar Ingdahl och Oscar Swartz: Väst – sluta upp med alla misslyckade försök att krossa terrorn

Dåden i London var tragiska men förväntade. Nu ropas efter hårdare tag för att krossa terrorismen.

Brittiska polistekniker undersöker vraket av den sprängda dubbeldäckade bussen i London den 7 juli.

Ett antiterrorsamarbete ska startas i EU. Folkpartiet kräver mer buggning och infiltration av terrornätverk. Justitieministern kräver att operatörer skall lagra tele- och datatrafik i EU. I både USA och Sverige har tankar om militär närvaro riktad mot det egna folket väckts. Självklart för folkets eget bästa. Det var ett av regeringens omedelbara förslag efter Londonhändelserna.

”Vi ska aldrig böja oss och låta dem vinna!” är standardkommentaren efter London.

Men ”de” har ju vunnit! I Birmingham kör man ut 20 000 människor från pubar och restauranger och folk får övernatta på gatan och i en skola på grund av hot. New York fylls av tungt beväpnade styrkor. Vi avskaffar de friheter och de värden som vi egentligen vill försvara.

För att få bukt med problemet som det definierats i dag blir vi ju tvungna att avskaffa det västliga demokratiska öppna samhället. Gränserna måste kontrolleras stenhårt. Utrikeshandeln måste drastiskt minskas eftersom vi måste gå igenom varje container som anländer med skepp och flyg. Register måste samköras, boklån och kontokortsköp analyseras, grannar spionera på varandra, rörelsefriheten begränsas. Kroppsvisiteringar av medborgarna måste ständigt ske, köp av kontantkort till mobilen måste självklart registreras.

The war on terror har misslyckats och kan aldrig lyckas i demokratier. Vi borde nu starta the war on error, kriget mot misstag. Det stora misstag folk måste kräva att deras ledare korrigerar är den utrikes- och säkerhetspolitik som gör oss osäkrare än någonsin. Detta understryks av en brittisk regeringsrapport i Sunday Times, där det avslöjas att tidigare sekulariserade unga medelklassmuslimer radikaliserats på grund av Irakkriget och nu låter sig värvas till terrorism.

Många av dem som slåss vill dock inte utradera väst som ett mål i sig. Målet för dem är mer begränsat: att få ut väst ur arabvärlden. Ju mer väst tar i med hårdare tag, desto fler självmordsvilliga fanatiker skapas.

Många kommentatorer låter sina analyser präglas av deras idéer och stundens hetta. Då kan recepten bli livsfarliga. Men utrikespolitik vinner på att vara iskall och bara utgå från vad som gynnar nationen – eller i det här fallet västvärlden.

Alltså: bort med västliga vapen ur arabvärlden samt lös Israel-Palestina-frågan.

Det går nu när Arafat är borta och till och med Sharon tar i med hårdhandskarna mot sina egna extremister. Tänk tanken att väst satsat samma militära, ekonomiska, diplomatiska och politiska resurser på att få en permanent lösning på denna fråga som man lagt på Irakkriget och andra interventioner. Och tänk tanken att vi istället nu ohämmat kunde ägna oss åt handel, affärer, vetenskap och kultur.

Vi önskar förstås att den muslimska världen anammar demokratiska och frihetliga värden. Men vi kan inte förstöra vår egen del av världen för att känna oss goda, och framför­allt inte för att ge upp vår frihet för en trygghet som ändå aldrig infinner sig. Storbritannien har Europas hårdaste antiterrorlagar. Landet har gjort avsteg från Europakonventionen om mänskliga rättigheter och håller misstänkta terrorister fängslade på obestämd tid utan åtal. Inte ens detta kan skydda landet.

Vi kan inte vinna the war on terror. Dags att starta the war on error.

Waldemar Ingdahl,

vd för tankesmedjan Eudoxa

Oscar Swartz,

IT-entreprenör, ekonom

och samhällsanalytiker