Våga odla magnolia

Uppdaterad 2018-05-08 | Publicerad 2007-04-23

Nu blomstrar intresset för den mytomspunna skönheten

Är du en av dem som ser magnolian som ett komplicerat och svårodlat träd? Ett träd som både kräver tid, tur och dubbla gröna tummar?

Då misstar du dig! Tommy Ahnby, passionerad magnoliaexpert, tar död på myten och delar med sig av sina bästa tips.

När Tommy Ahnby pratar om magnolior är rösten fylld med passion och intensitet. Han beskriver tepaler, det vill säga magnolians blomblad, och bladverk som en konstnär beskriver tavlor och det är en fröjd att lyssna till. Men så är magnolian också ett av våra mest mytomspunna träd. Med sina otroligt praktfulla blommor, spännande bladverk och grenar är magnolian nästan onaturligt tjusig. Det är inte konstigt att träden fått ryktet om sig att vara svårodlade på dessa breddgrader. Ett oförtjänt rykte menar Tommy.

– Det är en myt att magnolian är svår att odla här. När de väl trivs och har tagit sig är det inte svårt att få dem att växa, säger Tommy och förklarar varför ryktet uppstått.

Skadade rötterna

Traditionellt kommer våra magnolior från Holland där man tidigare grävde upp träden med rotsystemet i en klump. Problemet med detta var att man då kapade en stor del av magnolians ytliggande rötter, vilket innebar att trädet slutligen tappade sina blommor. Trädet hade då dessutom inte ett tillräckligt stort rotsystem för att kunna återhämta sig. I dag är det mer ovanligt med klumpgrävda plantor, men man ska ändå vara noga med att köpa krukväxta magnolior och hellre satsa på mindre träd utan blommor än större blommande träd då blommorna suger åt sig mycket av näringen.

– De problem som man haft med magnolior här i Sverige har inget att göra med vårt klimat och det finns flera magnolior som trivs ända upp till zon 3.

Vill skapa en magnoliaskog

Och Tommy talar av erfarenhet. Han och hustrun Vivi, lika magnoliatokig hon, bor i Munkedal, på gränsen mellan Dalsland och Bohuslän. Här får de dras med kalla vintertemperaturer från Dalslandsbergen och ibland tidig höstfrost. Men detta hindrar dem inte från att såväl driva plantskola med udda växter som specialitet, som att förvandla den egna trädgården till rena rama djungeln. Här finner man bland annat över åttio olika magnolior och visionen är att skapa en magnoliaskog.

– Som barn bodde jag nära Botaniska trädgården i Göteborg och det var här jag såg mina första magnolior, säger Tommy och berättar lyriskt vidare om hur han i början av 80-talet skaffade sina första magnolior.

Experimenterar

Både på fritiden och på plantskolan frösår Tommy och experimenterar med sticklingar. Ofta är detta korsningar mellan härdigare amerikanska magnolior och exotiska magnolior från Asien.

– Det händer väldigt mycket spännande i magnoliasfären vilket kommer att gynna oss här i norr. Exempelvis har man i USA tagit fram en både härdig och fantastiskt vacker korsning som heter ”Rosmarie”, något som betraktas som framtidens magnolia. Nu gäller det bara att de holländska plantskolorna hänger med och att efterfrågan finns.

Bildextra!

Så får du magnolian att trivas

Tommys bästa magnolior

Tips!

Fler trädgårdstips:

Lisa Lemke (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln