9 steg till en lättskött trädgård

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2008-06-10

Prunkande drömmar men inte helt gröna fingrar?

Här är tipsen för dig som ha en trädgård som även du kan sköta!

Tipsen kommer

Rabatterna

Rabatter kan vara fantastiska i en trädgård. Men samla alla blommor i en jätterabatt. Den kräver mycket mindre skötsel än flera små. Och ger ofta större effekt.

Är det en ny rabatt som du anlägger, rensa ogräs innan du börjar plantera. Noga. Att sätta nya växter där det finns ogräs ger bara problem. Och arbete.

Nästa sak att tänka på, är att välja växter som passar läget du har. Ju bättre de trivs, desto större chans att de konkurrerar ut ogräset. Och blir vackrare. Fråga plantskolan. Perenner ger minst jobb i långa loppet.

Tänk på att sommaren är lång. Välj växter som blommar hela säsongen – eller i varje fall under den tid du är hemma. Då finns alltid något att plock och bli glad av.

Rensning då? Rensa en gång på våren. Många gräs blommar då och hinner inte fröså sig om du rensar bort dem först. Sedan dominerar dina egna växter rabatten så mycket att ogräset skyms eller konkurreras ut helt. Men sätt växterna på rätt avstånd från varandra, så de täcker. Bar jord betyder ofelbart ogräs.

2. Fuktträden

Tycker man att blommande fruktträd på våren är bland det vackraste som finns, är det klart att man ska dem i trädgården. Körsbärsträd och plommonträd behöver man inte beskära för blomningens och fruktens skull.

Äppelträd däremot kräver rätt beskärning. Många beskär träd som man klipper fram en frisyr. Gör inte det. Är du osäker, gå en kurs eller läs en bra bok. Eller anlita ett proffs som beskär trädet kanske vart annat eller vart tredje år. Rätt beskärning gör trädet mer långlivat, ökar blomning och frukt, ger trädet rätt form så att grenarna får mycket solljus och äpplena blir sötare.

Det är inte så dyrt som man tror. Och definitivt värt det.

3. Gräsmattan

Här är det du som bestämmer hur fin gräsmatta ska vara. Är det okej att det växer tusenskönor, maskrosor och annat, ja, då räcker det att klippa en gång i veckan och inte göra så mycket mer.

Vill du ha en finare gräsmatta, måste du gödsla den. Gärna en gång på våren, sedan en gång till före midsommar. När gräset får gödning växer det mycket bättre och konkurrerar ut ogräset och mossan. Men det betyder också att du får klippa oftare.

Då gäller det att inte klippa gräset för kort, även om det är frestande. För kort gräs blir känsligt för torka och dör lätt. Klipper du lite högre, kanske tre centimeter, blir gräset tätare och mår bättre, även om många tycker det ser lite lurvigt ut.

Den perfekt gräsmattan då? Ja, gödsla och klipp gräset varannan dag, så har du kommit en bra bit på vägen.

4. Verandan

–?Man måste ha pelargoner. Det hör till. Och de är rätt lättskötta, säger Eva Robild bestämt.

Vill man ha det mer exotiskt kan man satsa på olivträd. Det går faktiskt alldeles utmärkt bra ihop med pelargonerna. Titta bara länderna runt Medelhavet.

Olivträdet kräver att verandan är frostfri över vintern, men annars klarar det sig bra. Och vattna, det behöver du inte särskilt ofta. Det växer ju naturligt på områden med rejäl sommartorka.

Här är det krukor som gäller, men gå upp en storlek och ta till lite större krukor än du egentligen behöver. Orsaken är enkel: mer jord håller fuktigheten längre. Och du slipper vattna stup i kvarten.

Är man borta länge på sommaren behöver du förstås automatbevattning. Eller våga fråga grannarna. Det gjorde man förr.

Ligger verandan soligt och är inglasad, kan du behöva någon form av skuggardiner mitt på dagen. Eller öppna dörren så att det fläktar, annars kan det bli för varmt för växterna.

5. Gästrabatt

Vet du inte var du ska sätta den där plantan du fick i present? Eller den där fina blommande busken du bara inte kunde stå emot på handelsträdgården? Skapa en gästrabatt på en lite undanskymd plats i trädgården. Där kan du sätta plantorna innan du vet var du vill ha dem. Om du nu vill ha dem.

6. Häckarna

Jo, det finns faktiskt en häck du inte behöver klippa varje år: en friväxande häck av till exempel syren. Men å andra sidan kräver den utrymme. Mycket utrymme.

Annars måste du klippa häckarna varje år. Tyvärr. Annars blir de lätt glesa nedtill när skotten drar iväg uppåt.

Vilken häck som är bäst, beror på vilken zon du bor i. Välj noga. Då får du en häck som trivs och blir tät och fin. Måbär är bra längre norrut. Bokhäcken håller löven över vintern. Oxelhäcken tål salt och kan vara bra vid kusten. Ligusterhäck, jodå, den är fin, men den kräver nästan två klippningar per år.

Glöm inte att gödsla häcken ibland. Särskilt om den ”står och stampar”. Du behöver normalt inte klippa den oftare, men den blir tätare.

7. Växterna

Välj växter som trivs hos dig. Tar du hjälp av plantskolan behöver du berätta om sol och skugga, om du har sandig eller lerig jord, om den är torr eller fuktig. Glöm inte att fråga efter växter som blommar på olika tider, så att det alltid finns något som blommar i trädgården.

8. Uteplatsen

Om det ska vara en plats att trivas i behöver den vara lite ombonad. Ett plank är förstås det enklaste men inte så trevligt som en spaljé med gröna växter. Då får du trädgårdskänslan på köpet när man sitter där ute. Och väljer du rätt växter behöver det inte vara så mycket jobb.

En klematis till exempel är nästan underhållsfri. Och det finns ett enormt stort utbud av klematis.

Ett annat sätt är att sätta upp en häck. Orkar du inte vänta, finns färdiga häckar på en och en halv meter. Tänk bara på att inte skärma av hela uteplatsen, det ska finnas en utsikt också.

Trä eller sten då? Det är egentligen hugget som stucket, båda kräver lite underhåll. En grundregel kan vara sten till stenhus, och trä till trähus.

9. Gångarna

Att stensätta gångarna tror många är att slippa underhåll. Inte så. Efter ett tag kryper ogräset in från kanterna och sår sig mellan plattorna. Men om du inte bryr dig om det, då är det i princip underhållsfritt. Och lägger du en marktäckarduk från början slipper du i alla fall ogräset underifrån.

Även grusgångar kväver sitt, inte minst i fråga om underarbete och rätt grusstorlek. Stenmjöl är fint på landet och bildar ett hårt underlag.

Oavsett vad du väljer råkar du alltid ut för det som kommer att kräva mest av dig: kanterna.

Ett tips för att underlätta skötseln är att sätta låga växter där. Daggkåpor gör sig bra här. Dessutom frösår de sig och bildar en tät matta. Aubretia växer också fint i kanterna, men det finns en risk att de sprider sig in i gången.

Sedan kan du förstås klippa med en kantklippare av något slag. Finns en del olika handredskap i handeln.

Tänk bara på att det inte var bättre förr; den gamla romantiska träd­gården var inte ogräsfri.

Följ ämnen i artikeln