Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Motormännen varnar för bilbedragare

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2017-04-05

Många har blivit lurade att sälja sina husbilar.

Planerar du sälja din sport- eller husbil? Då gäller det att se upp.
Flera personer har blivit lurade av bedragare som utger sig för att vara seriösa bilförmedlare.
– Många känner sig korkade, och det är en enorm tragedi för privatekonomin, säger Andreas Bredskog, jurist på Motormännen.

Antalet bedrägerier ökar kraftigt i Sverige. Ifjol anmäldes knappt 205 000 bedrägeribrott, vilket är 10 procent fler än under 2015.

Och Motormännen har på senare tid fått kännedom om fler fall med bilbedrägerier.

– Flera medlemmar har vänt sig till oss och berättat att de bivit kontaktade av personer som utger sig för att vara seriösa bilförmedlare. En del har blivit lurade att lämna över bil och bilnycklar i tron att förmedlaren ska sälja bilen vidare mot provision. Sedan har de inte sett skymten av vare sig pengar eller sina bilar, säger Andreas Bredskog, jurist på Motormännen.

Ger seriöst intryck

Företagen använder sig enligt Andreas Bredskog av bland andra Motormännen i sin marknadsföring för att göra ett seriöst intryck, fast det inte finns något samarbete. De stämmer sedan träff med säljarna som skriver på ett uppdragsavtal om att förmedla kontakt mellan säljaren och potentiella köpare.

– Efter att ha skrivit under det har de lämnat över värdehandlingarna för bilen. De har företagen använt för att skriva över bilen på sig själva och sedan sälja den vidare, säger Andreas Bredskog.

I många fall har det rört sig om dyra sportbilar eller ännu vanligare husbilar, som kan kosta uppåt 800 000 kronor.

Får inte ut pengar på försäkringen

– Många känner sig korkade, och det är en enorm tragedi för privatekonomin. De får inte heller ut pengar på försäkringen eftersom de anses ha varit oaktsamma, och polisen lägger i många fall ner utredningarna, säger Andreas Bredskog.

Han uppmanar bilsäljare att noggrant granska de som hör av sig och vill förmedla bilköpet.

– Ta också referenser, och se till att de inte är från en släkting eller liknande till den som kontaktat dig. Kolla också att företaget är registrerat och att de tecknat ansvarsförsäkring, ifall du ställer bilen hos förmedlaren och något inträffar, till exempel ett inbrott eller en brand.

”Ta med dig en kompis”

– Det är också alltid bra att ha någon person med sig när du träffar förmedlaren. Hellre en kompis än en släkting. Kompisen kan vittna under ed, det är svårare med mamma. Och lämna aldrig över värdehandlingar eller bilnycklar innan ett köp är genomfört, säger Andreas Bredskog, som betonar att långt ifrån alla bilförmedlare är oseriösa.

– Det finns absolut seriösa förmedlare och de drabbas också hårt av det här. Det finns ett fåtal väldigt aktiva oseriösa förmedlare som smittar av sig på de seriösa, säger han.

Motormännens 19 tips för att slippa bli lurad

  1. Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas
  2. Träffas inte på en enslig plats
  3. Följ alltid med på provkörningar
  4. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörningar. Tänk på att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna.
  5. Du som säljare är skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du mörkar ett allvarligt fel kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet.
  6. Uppmuntra köparen att undersöka bilen noga. Finns det fel som upptäcks senare, är det köparens ansvar.
  7. Skriv ett ordentligt köpeavtal, där allt som ni kommer överens om tas upp. Var extra noga med kända fel och vilken utrustning som medföljer.
  8. Att ändra ägaruppgifterna hos transportstyrelsen är inte samma sak som att man har fört över ägandet.
  9. Är köparen den hen utger sig för att vara? Be om att se legitimation. Ägarbytet kommer inte att gå igenom om uppgifterna är falska. Då kommer du stå kvar som ägare till en bil du inte längre har. Skador, parkeringsböter registreras på dig.
  10. Använd Transportstyrelsens app för att anmäla ägarbyte. Appen accepterar inte falska uppgifter.
  11. Acceptera inte betalning med check. Det är inte säkert att din bank garanterar checkens täckning.
  12. Även om köparen visar på sin dator att pengarna förts över är det inte säkert förrän du ser pengarna på ditt konto.
  13. Transaktioner mellan banker kan ta ett par dagar. Vissa banker medger också att man stoppar en överföring efter att den skickats iväg.
  14. Det säkraste sättet att göra upp en bilaffär är på ditt bankkontor. Då får du ett bankkvitto på att du har fått pengarna till ditt konto.
  15. Ett smidigt sätt är att använda betalalpen Swish. Då ser du i realtid att pengarna har kommit in på ditt konto. Skriv att köpet avser en bil och ange bilens registreringsnummer i meddelandefältet.
  16. Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är helt säker på att du fått betalt.
  17. Köparen måste ha egen trafikförsäkring. Din trafikförsäkring gäller inte när ni har skrivit på ägarbytet.
  18. Du kan sälja bilen genom en bilförmedlare. Men det finns många oseriösa förmedlare och därför behöver du vara extra försiktig. Kontrollera noggrant förmedlarens bakgrund och ta referenser.
  19. Om du använder en förmedlare bör du vara mycket noga med uppdragsavtalet och hur det är formulerat. Det ska bland annat tydligt framgå vad uppdraget avser, hur länge det ska pågå, vem som är ägare till bilen, vad bilförmedlaren ska ha i provision och hur du ska få dina pengar. Skriv aldrig över bilen innan betalningen skett.