Åkesson och Löfven – ni har fel om Sverige
Anna Kinberg Batra: Det är verkligheten som räknas, inte bilden ni målar upp
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2017-02-28 | Publicerad 2017-02-26
DEBATT. Är Sverige bra eller dåligt? Det är inte bara Donald Trump som verkar ha haft problem att forma sin bild av Sverige på sistone. Flera olika politiker har gett sig ut i debatten om bilden av Sverige, inte sällan i hårda eller till och med fördömande ordalag.
Alla har rätt att forma och uttrycka sin bild av Sverige. Men det viktiga är vad Sverige faktiskt är. Jag är stolt över att leva i Sverige, som är ett av världens allra bästa samhällen att leva i.
Här har vi rätt att fritt forma våra liv. Alla kan, och till och med måste, gå i skolan – oavsett bakgrund, inkomst, religion eller kön. Här kan både kvinnor och män kombinera familjeliv och arbetsliv samt bestämma fritt hur man ska leva, med vem och vad man ska ha på sig. Vi har visat världen, inte minst under Alliansens tid i regering, att BNP kan växa samtidigt som utsläppen minskar.
Betyder detta att Sverige är bra i alla delar? Absolut inte. Samtidigt som jag är stolt över vårt land oroas jag över att Sverige är på väg åt fel håll. Den utvecklingen måste brytas.
Klyftan mellan den som har jobb och den som står utanför är större än på länge. Närmare en miljon människor lever av bidrag i stället för av arbete. Utanförskapet utmanar vår sammanhållning. Vi har bland Europas längsta väntetider i vården och det finns skolor där inte ens hälften av eleverna klarar kunskapskraven. Vi betalar skatt för att vår gemensamma välfärd ska vara trygg och finnas där när vi behöver den, då ska vi inte ha situationer där kvinnor tvingas föda barn i bil istället för på sjukhus.
När var tredje kvinna känner sig otrygg, bilar brinner och sten kastas mot poliser som försöker göra sitt jobb är det inte ”stök” utan visar att tryggheten hotas. Det är farligt, inte bara för varje brottsoffer, utan även för förtroendet för vårt samhälle.
Ett ansvarsfullt politiskt ledarskap måste klara av att se både Sveriges styrkor och de samhällsproblem som finns. Och kunna göra något åt dem.
Före förra valet var Stefan Löfvens främsta paroll att Sverige höll på att gå sönder. Nu, när Sverige går åt fel håll under hans tid som statsminister, blir han arg på den som tar upp problem och inte är lika nöjd som han. Det är svårt att ta på allvar.
Socialdemokraternas skönmålande är ansvarslöst. Högkonjunktur och stark ekonomi, som vi har haft ett tag nu, är bra för Sverige. Men att bländas av siffror om jobb och tillväxt och inte ta utanförskapet, integrationsproblemen och trygghetskrisen på allvar är farligt.
Vad händer när ekonomin viker ner, när man fortsätter blunda för problemen och fortfarande inte har någon plan för att lösa dem?
Sverigedemokraterna driver i stället bilden av Sverige hårt åt andra hållet. Men att exploatera oro och skylla alla problem på invandring är inte heller ansvarsfullt.
Skulle de ta utanförskapet och Sveriges roll i världen på allvar skulle de inte vilja höja bidrag till den som inte jobbar, ta avstånd från etableringsinsatser eller vilja att Sverige ska lämna EU. Det är en sak att ta upp problem, men en helt annan att kunna eller vilja göra något åt dem.
Om beskrivningen av problemen är överdriven riskerar människor att inte tro på de svar man ger eller bli besvikna när löftena inte infrias. Debatter om bilden av Sverige, i stället för om hur Sverige faktiskt ser ut och vilka problem som behöver lösas, riskerar att fortsätta försämra förtroendet för politiken.
Min och Moderaternas idé är en annan. För oss är inte bilden av Sverige det viktigaste – utan verkligheten. Sverige är ett av världens bästa samhällen att födas, växa upp och leva i. Och vi har samtidigt flera allvarliga samhällsproblem som kräver lösningar.
Jag leder ett parti och vill leda en regering som löser problem med sammanhållning, jobb och trygghet i stället för att diskutera hur problemen beskrivs.
Ska vi värna Sveriges styrka och sammanhållning krävs ansvar för ekonomin, att vi ser värdet i var och en som går till jobbet och skapar möjlighet för fler svenska jobb – i hela landet. Tryggheten måste säkras genom satsningar på betydligt fler poliser, som kan göra sitt jobb och få bättre betalt. I skolan behöver mer tid läggas på undervisning och vi ska ha nolltolerans mot dåliga skolor. Köerna i sjukvården måste kortas.
Så tar vi ansvar för Sverige och bygger vårt land starkare framåt. Så att det både märks här hemma och syns utomlands.
Anna Kinberg Batra, partiledare (M)
Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.