Wallström om slöjbråket: ”Björklund är desperat”
Uppdaterad 2017-02-14 | Publicerad 2017-02-13
L-ledaren Jan Björklund menar att regeringen svek sin feministiska utrikespolitik när handelsminister Ann Linde bar slöja under besöket i Iran.
Men utrikesminister Margot Wallström säger att den svenska delegationen agerade helt rätt.
– Björklund är desperat efter att få uppmärksamhet. Det han säger är okunnigt, säger hon.
Under helgen ledde statsminister Stefan Löfven (S) en delegation som besökte Iran för möten med bland andra landets president Hassan Ruohani, men även för att skriva under handelsavtal.
Efter besöket har bilder som kablats ut från mötena väckt stor uppmärksamhet både i svenska och internationella medier.
De visade att den svenska handelsministern Ann Linde (S) och de andra kvinnorna i den svenska delegationen bar slöja. I Iran är kvinnor enligt lag tvingade att bära slöja i offentligheten.
Men bilderna väckte kritik från flera håll. En av de ledande kritikerna är Liberalernas partiledare Jan Björklund. Han kallar händelsen för ”närmast ett haveri mot det som kallas för en feministisk utrikespolitik”.
– Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck och i Iran är det inte bara sedvänja, utan lagstiftat kvinnoförtryck. Det är väldigt olyckligt att svenska ministrar uppträder på bild, som nu cirkulerar, med slöja, sa han.
Björklund en av flera kritiker
L-ledaren var tydlig med att han inte är emot svensk-iranska handelskontakter, men sa samtidigt att den svenska regeringen borde ha ställt krav att Linde och de andra kvinnliga deltagarna inte behövt bära slöja.
Även Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh sållade sig till kritikerskaran.
Ann Linde själv försvarde sitt och regeringens agerande med att om hon inte skulle bryta mot iransk lag, och om Sverige inte bara skulle skicka män i sin delegation, så var det där med slöjan ett påtvingat måste.
Hon sa också att den svenska regeringen framfört åsikter om kvinnors rättigheter till sina iranska motparter.
I dag gav utrikesminister Margot Wallström sin syn på debatten. Hon menar att den svenska delegationen agerade helt rätt.
– Åker man dit som besökare, särskilt om det är ett officiellt besök, följer man lagen. Man gör det av respekt för deras lagstiftning. Det är också det diplomatiska protokollet som man följer. Det är en annan sak om man möts någon annanstans i ett annat sammanhang. Då gör man inte det, säger hon.
När Wallström själv träffade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i London nyligen bar hon inte slöja, berättar hon.
– Nej, självklart inte. Men åker man till Iran är det lag.
”Det viktiga är vad man tar upp”
Den svenska regeringen, som kallar sig för världens första feministiska regering, har också fått hård kritik av initiativet My Stealthy Freedom, där iranska kvinnor lägger upp bilder på sig själva utan slöja.
”Det är ironiskt att så många västerländska kvinnliga politiker som besöker Iran håller tyst om att Islamiska republiken Iran stoppar alla kvinnor som säger nej till att ha på sig hijab”, skriver de på sin facebookhemsida.
Wallström menar däremot att det viktiga är vad man tar upp på plats.
– Det viktiga är ju vad man tar upp och vad det här besöket egentligen ska gå ut på. Det var viktigt att komma dit och viktiga samtal som fördes. Sedan kan man på annat sätt understödja det som civilsamhällets organisationer och kvinnoorganisationer kämpar för. Men det är inte rätt tillfälle, då får man välja.
Hon är också hård i sin kritik mot Jan Björklunds agerande.
– Han är desperat efter att få uppmärksamhet. Det han säger är okunnigt, säger Wallström,
Hur ser du på situationen för kvinnor i Iran?
– Vi vet att det är en svår situation också för kvinnor i Iran när det gäller att jämföra sig med hur männen har det, allti från hur man kontrolleras via klädsel till rättigheter man har. Det är därför den feministiska utrikespolitiken är viktig, överallt i världen ska vi titta på om kvinnor verkligen har samma lagliga rättigheter, om de är representerade och också vilka resurser de har tillgång till. Det återstår mycket att göra, men sättet är också att öppna upp. Det är så vi påverkar.